Uspješna posjeta Istanbulu
3

FK Sarajevo interesantan turskim ulagačima, dolaze u posjetu BiH

Klix.ba
Posljednjeg dana posjete Turskoj, generalni direktor FK Sarajevo Dino Selimović i Elvir Kantardžić, potpredsjednik Udruženja Bordo prijatelji 1946 održali su sastanak u Büyük Klubu u Istanbulu sa Tufanom Yenigunom, osnivačem i vlasnikom kompanije FTS, ujedno punopravnim članom pomenutog Kluba.

Kao što je bio slučaj na svim sastancima tokom boravka delegacije FK Sarajevo u Istanbulu, fokus prezentacije i razgovora je bila mogućnost investiranja u FKS kroz upravljačke uloge koje nudi novousvojeni Statut FK Sarajevo, zatim opcije dovođenja sponzora iz Turske, dugoročna saradnja sa fudbalskim klubovima iz Turske, organizovanje zimskih priprema u Antalyi, unapređenje rada omladinskog pogona FK Sarajevo te izgradnja trening kampa FK Sarajevo.

"Iz svega što mi je prezentovano na ovom sastanku, moram reći da zvuči veoma primamljivo i da sam uvjeren da se mogu naći strateški partneri među turskim biznismenima za sve ponuđeno", kazao je Yenigun odmah nakon sastanka.

Büyük Kulüp Istanbul jedan je od najstarijih i najpoznatijih privatnih socijalnih klubova u Turskoj, osnovan daleke 1882. godine tokom vladavine Osmanskog carstva i okuplja samu kremu turske političke, ekonomske, kulturne, sportske i naučne scene Istanbula. Ulaz u klub dozvoljen je isključivo članovima, a prijem u članstvo je proces koji je vrlo rigorozan.

Danas Büyük Kulüp Istanbul ima nešto više od 6.000 članova.

"Već u narednim danima ću obaviti nekoliko sastanaka sa svojim poslovnim partnerima i prijateljima, kojima ću prezentovati ideje o investiranju u FK Sarajevo te o njihovom sponzorstvu kluba. Ono što će biti potrebno za FKS jesu konkretni dokumenti, visina duga, biznis plan, budžet i svi ostali podaci koji su uobičajeni kada se radi o poslovnoj prilici. Sretan sam što u Bosni i Hercegovini postoje mlade i progresivne snage koje nisu čekale da investicija dođe njima, već su se potrudili i došli u Istanbul. Vjerujem da će taj trud biti nagrađen", zaključio je Tufan Yenigun koji je najavio i skoru posjetu glavnom gradu Bosne i Hercegovine, tokom koje bi obišao klupske prostorije, stadion i potencijalne lokacije za izgradnju trening kampa.

Tufan Yenigun, strastveni navijač Fenerbahcea, je inače osnivač i vlasnik kompanije FTS Communication & Consulting Co., koja se od 1996. godine bavi telekomunikacijama. Do sada je bio konsultant na više značajnih projekata, vrijednih nekoliko milijardi dolara.

"Sigurno da je sastanak sa Yenigunom bio vrhunac naše trodnevne posjete Istanbulu. Bili smo dobro pripremljeni za sve sastanke i vrlo sam sretan da smo pobudili interes među našim sagovornicima. Cijenimo vrijeme koje su izdvojili za nas, tako da smo sada u obavezi nastaviti pripremu materijala koje su zatražili od nas", prokomentarisao je ovaj sastanak Dino Selimović, generalni direktor FK Sarajevo.

Podsjetimo da je Skupština Fudbalskog kluba Sarajevo 14.06.2012. izglasala novi Statut, koji je krajem jula 2012. godine i zvanično potvrdilo Ministarstvo pravde Kantona Sarajevo, a kojem je osnovni cilj kroz upravljačke uloge sakupiti izmeđum 1,5 i 4,5 miliona KM, sa kojima bi se u značajnoj mjeri sanirao postojeći dug FK Sarajevo, prvenstveno kada su u pitanju obaveze prema državi, porezi i doprinosi, ali i neka dugovanja dobavljačima i bivšim uposlenicima.

Ovih dana finalizira se i plan aktivnosti za privlačenje investitora, nakon čega će biti otvoren depozitni račun na koji će se uplaćivati ulozi, a kompletan proces bi trebao započeti do početka oktobra i nakon toga trajati maksimalno četiri mjeseca, kako je i predviđeno na Skupštini Kluba.