Nogomet
2

FK Sarajevo: Apelaciona komisija nije donijela odluku po žalbi kluba

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Uprava FK Sarajevo oglasila se povodom ponovnog nedonošenja odluke po žalbi u slučaju, kako navode, neregularno prekinute utakmice Sarajevo - Borac zloupotrebom ovlaštenja delegata Radoslava Kundačine i sudije Gorana Paradžika.

"Nevjerovatno zvuči činjenica da Apelaciona komisija NS/FS BiH nije donijela odluku po žalbi FK Sarajevo na nezakonitu odluku i iskreiranu po željama Borca i 'moćnika' iz RS-a o prekidu utakmice. Žalosno zvuči činjenica da pravni i sportski argumenti, po ko zna koji put, gube na važnosti u odnosu na nacionalnu i entitetsku izopaćenost i interese. Sve poluge iz RS, uljučujući medije i portale, bile su u funkciji da opstruiraju donošenje jedine pravilne odluke u slučaju kukavičkog bijega fudbalera Borca sa terena u Sarajevu i traženja prekida utakmice u korist Borca", saopćila je uprava kluba.

Iz FK Sarajevo tvrde da je nejasno zašto Apelaciona komisija nije imala snage odmjeriti pravne argmente i utvrditi činjenice na koje je trebalo pravilno primijeniti pravnu normu te da će se morati ponašati u skladu sa propisima i odluku donijeti na osnovu neosponog činjeničnog stanja.

Kao činjenice, iz FK Sarajevo navode da su četiri huligana sa sjeverne tribine utrčala na stadion, od kojiih se je jedan probio do suprotnog gola. Huligani nikoga nisu napali, a jedan od njih je protrčao pored igrača. P je u roku od pet minuta zaustavila prijestupnike, stavila im lisice i izvela ih van terena, a situaciju na stadionu stavil pod kontrolu. Sastavljena je krizna grupa kako bi procijenila incident te saslušala stručno mišljenje jedine relevantne institucije za procjenu bezbjednosti na stadinu, MUP Kantona Sarajevo, koji je potvrdio i garantovao da su svi bezbjednosni uslovi za nastavak utakmice ispunjeni. Ovaj trenutak klub navodi ključnim za utvrđivanje merituma.

Nakon toga je sudija Paradžik pozvao pištaljkom igrače Borca da izađu na teren, dok su igrači Sarajeva čitavo vrijeme bili na terenu. Klub ovo navodi kao drugi ključni trenutak. Igrači Borca su počeli „izvoljevati i postavljati dodatne uslove“, na šta nisu imali pravo i što je treći ključni trenutak, tvrde iz uprave FK Sarajevo i dodaju kako su kao argument navodili da ta treba postupiti kao „kada su oni igrali sa Željom“.

Zatim su igrači i rukovodstvo Borca tražili, a nisu imali pravo, da se isprazni čitava sjeverna tribina sa nekoliko hiljada gledalaca, što je i učinjeno (četvrti ključni trenutak). Za to vrijeme, igrači Borca su pobjegli pod tuševe, čime su iskazali namjeru da uopće neće igrati utakmcu (peti ključni trenutak), naveli su iz uprave kluba.

Klub navodi i da je zvanični izvještaj delegata Kundačine pisan u Lukavici, u stanu predsjednika Komiteta za takmičenje, Milorada Laleta.

"Apelaciona komisija je imala pred sobom izvještaj MUP-a KS u kojem je nedvojbeno konstatirano da su postojali svi bezbjednosni uslovi za nastavak utakmice, ali nije imala snage da pravilno ocijeni događaj. Zašto se mijenjaju kriteriji u odnosu na slučaj napada navijača Borca u Banjoj Luci, iz 2004. godine, kada je nokautiran igrač Sarajeva, Sadović, a kada su igrači Sarajeva odbili da igraju utakmicu, jer im je ugrožen integritet? Epilog je poznat, utakmica je registrirana u korist Borca", saopćili su.

Iz FK Sarajevo navode da sadašnja situacija nije ni približno ista te da navijač Sarajeva nikoga nije napao, samo je bacio baklju, a policija ga je savladala. Igrači Borca nakon sudijinog znaka nisu izašli na teren, te su samim tim krivi za prekid utakmice koja treba da se registrira par forfe u korist Sarajeva, tvrde.

Također, iz kluba tvrde da „neko iz Borca, preko nekih banjalučkih portala vrši pritisak da, u slučaju da Apelaciona komisija odluči da usvoji žalbu Sarajevo, imaju namjeru istupiti iz takmičenja“ i dodaju kako rješenje postoji te, kako bi prevladao sportski mentalitet, pozivaju Borac da odigraju utakmicu na neutralnom terenu i riješe pitanje ko je bolji.