Dobili 4.500 KM od Grada Banje Luke
0

FK Borac nastavlja takmičenje u Premijer ligi BiH

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović i predstavnici Fudbalskog kluba Borac dogovorili su danas da će biti obezbjeđene sve pretpostavke da ovaj klub nastavi takmičenje u Premijer ligi BiH.

Gavranović je nakon sastanka rekao novinarima da će biti uplaćeno oko 4.500 KM Fudbalskom savezu BiH i da već sutra fudbaleri Borca mogu igrati prvenstveni meč u Gradačcu.

On je naglasio da je to kratkoročan potez koji će omogućiti Borcu da nastavi takmičnjenje, a da će dugoročna rješenja biti donesena na Skupštini kluba, koja je zakazana za 11. mart.

"Na toj sjednici bit će razmotreni izvještaji o radu i prihvaćene ostavke čelnika kluba. Isti dan bit će održana i izborna skupština, koja će birati novu upravu", rekao je Gavranović.

On je istakao da će novo rukovodstvo imati obavezu da do kraja marta sačini jasan program kako organizovati Borac u budućem periodu.

Gavranović je rekao da Borac ima dugovanja oko 10 miliona KM, te da tih "para trenutno nema".

Uprava kluba, kaže Gavranović, nije mogla da obezbijediti ni dva miliona KM, koliko je, prema procjenama, potrebno da bi Borac normalno funkcionisao u jednoj sezoni.

"Moramo preispitati troškovnik i postaviti jasne finansijske okvire u kojima se Borac može kretati. Za taj okvir treba naći sredstva i obezbijediti da se dugovi eliminišu. Za to je potrebna odgovornost svih aktera i potpuna kontrola trošenja sredstava", rekao je Gavranović.

On je dodao da u novoj skupštini i upravi kluba treba da učestvuju pravna i fizička lica srazmjerno visini ulaganja u Borac, što treba uvrstiti u novi Statut kluba.

"Onaj ko najviše ulaže, mora imati i najviše utjecaja na upravljanje i donošenje odluka. Ne možemo dozvoliti da Borac zaključi bilo kakav ugovor bez odobrenja uprave", rekao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, to je model koji bi trebao proizvesti odgovorniji odnos, obezbijediti stabilizaciju i novu razvojnu šansu klubu.

On je napomenuo da je Grad izdvojio 300.000 KM za Borac, ali da trenutno ne može uplatiti taj novac, jer je račun kluba blokiran, koja je izazvana neodgovornim odnosnom ranije uprave.

Jedan od zadataka nove uprave, kaže Gavranović, bit će i razgovori sa onima kojima Borac duguje, kako bi blokada bila skinuta.

Gavranović je rekao da razumije fudbalere Borca i da oni imaju pravo na štrajk, jer od okotbra nisu primili plate, te najavio da će, u skladu sa mogućnostima, iduće sedmice fudbalerima biti isplaćen dio zarade.

Kapiten Borca Draško Žarić rekao je da su fudbaleri svjesni teške situacije u kojoj se klub nalazi, ali da su zadovoljni postignutim dogovorom.

Današnjem sastanku prisustvovali su predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević, te predstavnici Fudbalskog saveza grada.