Liga prvaka
0

Fiorentina dalje, Liverpool ispao!

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometaši Fiorentine nisu ispustili veliku priliku, te su se domaćom pobjedom protiv Lyona 1-0, u utakmici 5. kola skupine E plasirali u osminu finala Lige prvaka.

Od ranije je Lyon sedmi put uzastopno izborio ulazak među 16 najboljih, a Fiorentinina pobjeda je automatski označila kraj europske avanture u Ligi prvaka ove sezone za Liverpool. Momčadi Rafaela Beniteza tek predstoji natjecanje u Europa ligi.

Fiorentina je bila bolja na Artemio Franchiju od Lyona, koji nije pokazivao preveliku ambicioznost u meču koji su očito shvatili samo kao odrađivanje 90-minutnog posla. Najveća prijetnja za domaće bio je bosansko-hercegovački reprezentativac Miralem Pjanić koji je sijao opasnost izvodeći slobodne udarce. Neki su prohujali kraj gola, neke je krajnjim naporom branio domaći golman Sebastien Frey.

No, od početka se samo čekala domaća egzekucija. Alberto Gilardino je bio najveća opasnost, pa je tako u uvodnom dijelu pogodio stativu, nakon što je ubačenu loptu iz kornera trznuo glavom.

Pogodak su domaći navijači dočekali iz jedanaesterca. Majstorski je udarac s bijele točke, pod gredu, izveo Čileanac Juan Manuel Vargas u 28. minuti, a svemu je prethodio start Cissokha na Marchionniju.

Postignuti pogodak je odredio daljni tok utakmice, pa je tako Fiorentina mudro čuvala vodtsvo bez velikog izlaganja riziku, dok je Lyon bio nekonkretan i neambiciozan.

Porazom 1-0 je stao niz Lyona od 12 utakmica u Ligi prvaka kako su postizali barem jedan pogodak (najduži niz od svih klubova u Ligi prvaka). Isto tako, upisao je Lyon jubilarni 50. poraz u euro-natjecanjima u povijesti.

U Budimpešti je Liverpool već u četvrtoj minuti postigao pogodak (N'Gog) protiv Debrecena, a nakon toga su očigledno samo slušali kretanje rezultata u Firenci, jer im je sudbina u Ligi prvaka ovisila o tom meču.

Zanimljivo da je Liverpool i prvu utakmicu protiv Debrecena na Anfieldu dobio s minimalnih 1-0.

U ovoj skupini je sve jasno i prije zadnjeg kola. Prva dva mjesta su zauzeli Fiorentina i Lyon, dok Liverpool kao treći ide u Europa ligu tokom proljeća.

Liga prvaka, skupina E, 5. kolo:

Fiorentina - Lyon 1-0 (Vargas 28-11m) Debrecen - Liverpool 0-1 (N'Gog 4)

Poredak: 1. Fiorentina 12, 2. Lyon 10, 3. Liverpool 7, 4. Debrecen 0.