Nogomet
29

Tok utakmice / Finale Lige prvaka: Real Madrid - Atletico Madrid 1:1 (penali: 5:3)

Piše: O. T.
Foto: AFP
(Foto: EPA)
Gradski derbi za prvaka Evrope. Okršaj visokog i niskog staleža. Realov skup zvijezda u borbi protiv Diegove složne družine. Sve su to opisi pred veliko finale Lige prvaka u kojem se na stadionu San Siro u Milanu sastaju Real Madrid i Atletico Madrid. Dvije godine ranije uvod je bio isti. Kao i tada, i ovaj put u finalu Lige prvaka čeka nas minimalno 90-minutna svađa komšija, ne za među, nego za Evropu.

Real Madrid je 11. put prvak Evrope!

Ronaldo pogađa za titulu!!!!!! Real je na penalima pobijedio sa 5:3!

Juanfran je promašio! Real šutira za pobjedu!

Ramos pogađa za Realovih 4:3!

Niguez pogađa za 3:3! Atletico i dalje prati!

Bale pogađa za Realovih 3:2!

Gabi pogađa za 2:2! Atletico prati Real!

Marcelo pogađa za Realovih 2:1 na penalima!

Griezmann postavlja na 1:1 na penalima!

Lucas pogađa za Realovih 1:0 na penalima!

120+' - Odbrana otklanja opasnost nakon centaršuta Modrića. Kraj!

120+' - Korner za Real. Zadnja šansa?

120+' - Igrat će se dvije minute sudijske nadoknade.

120' - Opasno pred golom Atletica. U ključnom trenutku izblokiran udarac Lucasa.

116' - Atletico pravi treću izmjenu. Zbog povrede Koke napušta teren. Mijenja ga Teye.

111' - "Požutio" je i Pepe nakon faula nad Gabijem.

109' - Prinudna izmjena za Atletico. Filipe Luis zbog povrede napušta teren. Ulazi Lucas Hernandez.

107' - Šut Casemira sa oko 18 metara. Bez opasnosti za Oblaka.

106' - Počeo je drugi produžetak.

  • Kraj prvog produžetka. Najbolju šansu imao je Ronaldo u 94. minuti. Poprilično miran period igre.

102' - Primiče se kraj prvog produžetka. Bez prilika nakon šuta Ronalda.

94' - Šansa za Real! Ronaldo je bio u prilici nakon kornera, ali brani Oblak.

93' - Danilo dobija žuti karton nakon prekršaja nad odličnim Carrascom na lijevoj strani terena.

91' - Počeo je prvi produžetak. S centra je krenuo Real Madrid.

  • Drugo poluvrijeme donijelo je mnogo više uzbuđenja. Vidjeli smo promašeni penal Atletica, tri stopostotne šanse Reala, pogodak za izjednačenje i varnice pred kraj meča. Poteškoća Realu mogla bi biti činjenica da je Zidane izvršio sve tri izmjene, dok je Simeone izvršio samo jednu. Svježa krv presudila je u prethodnom sudaru ova dva tima u finalu 2014. godine kada je Real u produžecima dao tri gola i slavio sa 4:1.

  • Kraj. Slijede produžeci.

90+' - Varnice pred kraj meča. Carrasco je krenuo u kontranapad, a srušio ga je Ramos na sredini terena. Nakon što je Clattenburg izvadio žuti karton, Gabi se požalio na tu odluku tako da su i on i Ramos dobili žute kartone. Oštar start Ramosa.

90+' - Igra se sudijska nadoknada. Clattenburg je produžio za tri minute.

86' - Ovo su šanse koje je Real propustio prije Carrascovog gola.

84' - Šansa za Torresa nakon prizemnog ubačaja Juanfrana. Lopta odlazi pored gola.

78' - Goooooooooooooooooool! Carrasco za 1:1. Real je imao kolosalne šanse preko Ronalda i Balea, ali je Oblak spasio zajedno sa defanzivcima Atletica. Uslijedila je kazna. Atletico je odradio akciju preko desne strane, Junafran je ubacio u šesnaesterac, a Carrasco pogodio mrežu nemoćnog Navasa.

78' - Šansa za Real! Modrić je uposlio Ronalda koji sa vrha šesneaterca iz prve šutira pravo u Oblaka.

77' - Posljednja izmjena za Real. Lucas Vasquez mijenja Benzemu.

72' - Druga izmjena za Real. Tonija Kroosa je zamijenio Isco.

70' - Velika odbrana Oblaka! Sjajni slovenski golman spasio je svoj tim. Benzema je išao iskosa jedan na jedan protiv Oblaka koji je odbranio njegov udarac.

70' - Postotak realizacije penala u posljednjih pet sezona je sljedeći: u sezoni 2011/12. realizirano je 80% penala; u sezoni 2012/13. realizirano je 69% penala; u sezoni 2013/14. realizirano je 63% penala; u sezoni 2015/16. realizirano je 79% penala, a u ovoj sezoni računajući i Griezmannov promašaj realizirano je samo 58% penala prema statistici ugledne Opte.

61' - Žuti karton za Torresa nakon što je, u namjeri da udari loptu, zakačio nogu Sergija Ramosa.

59' - Odlična prilika za Atletico! Centaršut Carrasca sa lijeve strane, a onda volej Nigueza prolazi pored gola Reala. Jako blizu. Navas je bio samo nijemi posmatrač.

55' - Velika šansa! Nakon gužve u šesnaestercu Reala, do lopte dolazi Savić koji jedva uspijeva šutirati, a njegov udarac odlazi tik pored desne Navasove stative.

52' - Desni bek Reala Dani Carvajal sa bolnom grimasom na licu i sa suzama u očima napušta teren zbog povrede. Zamijenio ga je Danilo.

50' - Golman Reala Keylor Navas je dobio žuti karton prije nego je Griezmann izveo jedanaesterac.

48' - PREČKA! Griezmann je pogodio prečku iz penala. Ostaje 1:0 za Real.

46' - PENAL! Penal za Atletico Madrid. Pepe faulirao Torresa.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Prva izmjena na utakmici. Yannick Carrasco je zamijenio Augusta Fernandeza u redovima Atletico Madrida.

  • Katastrofalna statistika Fernanda Torresa u prvom dijelu meča. Uputio je pet pasova i nijedan nije bio tačan. Imao je samo 10 dodira s loptom i nije uspio uputiti nijedan udarac prema golu Reala.

  • Kraj prvog poluvremena. Real Madrid vodi sa 1:0 golom Ramosa iz 15. minute. Atletico u prvom dijelu nije pokazao igru dostojnu finala Lige prvaka, dok je Real ubjedljivijom igrom iz prvih pola sata igre napravio jako dobar posao. Iako je Atletico imao veći broj udaraca prema golu Reala (5:3), to nije ozbiljnije ugrožavalo gol Navasa. Posjed lopte bio je na strani Reala (52%-48%).

45+' - Igra se sudijska nadoknada. Clattenburg je produžio za jednu minutu.

43' - Udarac Griezmanna ponovo sa nekih 17 metara nakon nešto dužeg napada Atletica. Prizeman udarac otišao je pored desne stative Navasovog gola.

40' - Atletico Madrid u finiš prvog dijela ulazi sa boljom igrom nego u prvih pola sata meča i Jorgnadžije su sve bliže golu Reala. Pravih šansi, ipak, nema. Atletico je posljednji put uspio preokrenuti protiv Reala 2013. godine u finalu Kupa Kralja kada je slavio sa 2:1.

34' - Mlak pokušaj Griezmanna sa nekih 17 metara. Lagano za Navasa.

33' - Samo je pet igrača postizalo golove u dva finala Lige prvaka. To su Cristiano Ronaldo, Leo Messi, Samuel Eto'o, Raul i Sergio Ramos. Za razliku od navedenih ofanzivaca, Ramos je jedini štoper.

30' - Atletico ne uspijeva zaprijetiti i prvih pola sata je prošlo u znaku Real Madrida koji ima posjed lopte, kao i konkretniju igru.

15' - Goooooooooooooooooo!!!!! Sergio Ramos! Vodi Real sa 1:0. Kroos je centrirao sa nekih 35 metara sa lijeve strane terena, Bale je prebacio loptu, a Ramos je pogodio. Ovo je prvi gol Ramosa u Ligi prvaka nakon finala 2014. godine kada je pogodio protiv Atletica u sudijskoj nadoknadi za 1:1. Real je tada slavio nakon produžetaka sa 4:1.

11' - Prvi žuti karton na utakmici. Zaradio ga je desni bek Real Madrida Carvajal koji je oštro startovao nad Griezmannom.

6' - Kolosalna šansa za Real! Kakva odbrana Oblaka! Bale je izveo slobodan udarac sa ivice šesnaesterca sa desne strane. Lopta je došla do Casemira koji je sa manje od pet metara pogodio odlično postavljenog Oblaka koji spašava svoj tim.

5' - Prvih pet minuta bez uzbuđenja. Jedini udarac uputio je Koke koji je loše zahvatio loptu u šesnaestercu, Lagan plijen za Navasa.

1' - Utakmica je počela. S centra je krenuo Atletico Madrd. Pred nama je 61. finale Evropskog kupa/Lige prvaka.

20:47 - Madrid je jedini grad u historiji koji je imao dva predstavnika u finalu Lige prvaka, a ovo je drugi put da glavni grad Španije ima tu čast.

20:46 - Završena je prekrasna ceremonija na San Siru, kao i kultna himna Lige prvaka koju je otpjevao Andrea Bocceli. Uskoro počinje utakmica.

20:41 - Fernando Torres (32) je tokom posljednjih godina mnogo osporavan, ali ovaj napadač je u svojoj karijeri osvajao Ligu prvaka, Svjetsko prvenstvo i Evropsku ligu po jednom, te Evropsko prvenstvo dva puta. Iako su sve to velika dostignuća koja ga ubrajaju u "endemsku" vrstu fudbalera, osvajanje Lige prvaka sa Atleticom bilo bi od ogromnog značaja za popularnog El Nina koji je ponikao u ovom klubu, ali je s njim osvojio samo drugu ligu Španije.

20:35 - Ronaldo (31) je šesti put uzastopno postigao više od 30 golova u Primeri što nikome u historiji fudbala nije uspjelo. Fenomenalni Portugalac je rekorder i po broju pogodaka u Ligi prvaka. Do sada je postigao 93 pogotka. I ono najinteresantnije - u ovoj sezoni postigao je 16 golova u ovom takmičenju, a toliko je postigao cijeli tim Atletico Madrida. No, tu nije kraj. Ronaldo je igrao dva finala Lige prvaka, u oba je postigao gol i oba je osvojio. Da li će niz nastaviti večeras? Time bi postavio rekord. Niko u historiji fudbala nije postizao golove u tri finala najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi.

Foto: EPA
Foto: EPA

20:29 - "Mnogo bi mi značilo osvojiti titulu sa Atleticom. Ova prilika je ostvarenje sna. Imao sam problema ranije, ali sam ponovo sretan i postižem golove", kazao je Fernando Torres, koji bi u slučaju da Atletico pobijedi, osvojio Ligu prvaka drugi put u svojoj karijeri. Prvi put je u tome uspio prije četiri godine s Chelseajem.

"Uvijek gledam naprijed, pokušavam pronaći najbolje rješenje za svaku situaciju. Ako mislite da smo sujevjerni, onda potcjenjujete sve što smo dosad uradili. Početak utakmice će biti napet i veoma izjednačen. Ko dobije prve bitke na sredini terena, imat će prednost. Real bi mogao težiti tome da više igra s obzirom na njihove tehničke mogućnosti. Biti u finalu je apsolutno fantastično, ali je još bolje pobijediti. Samo pobjeda će nas usrećiti, ništa više. Nije lako, jer moramo konstantno napredovati, mijenjati igrače, ali ne i posvećenost, vrijednosti i rad, Ako konstantno radite, možete nešto postići. Nogomet je predivan, spaja ljude", istakao je trener Atletico Madrida Diego Simeone.

20:26 - "U finale ulazim kao da nikada nisam osvojio Ligu prvaka. Osjećam istu glad i želju", kazao je kapiten Real Madrida Sergio Ramos u izjavi prije meča. Ramos je bio jedan od junaka Galacticosa u finalu 2014. godine kada je postigao izjednačujući gol za 1:1 u sudijskoj nadoknadi. Kasnije je Real pobijedio sa 4:1 u produžecima.

"Čeka nas teška utakmica, ali ne agresivna i gruba. Sigurno je da će biti ekstremno teško, no, mi smo spremni na to. Sve je to normalno za finale, kao i određeni problemi u igri. Morate se napatiti da biste pobijedili. Prije svega, moramo se dobro braniti kad nemamo loptu, ali i imati dobar napad. Jednostavno, u subotu trebamo mnogo trčati", izjavio je trener Real Madrida Zinedine Zidane.

20:23 - Od dolaska Zidanea na klupu Real Madrid je u 26 utakmica postigao čak 71 pogodak te primio samo 18, a ubitačni trio Bale-Benzema-Cristiano Ronaldo ukupno je u svim takmičenjima ove sezone postigao 98 golova.

Na drugoj strani stoji - zid. U 56 utakmica ove sezone Atletico Madrid je čak 35 puta sačuvao mrežu netaknutom i primio je samo 30 golova. Kada na sve to dodate podatak da je Atletico u tih 56 mečeva samo osam puta primio više od jednog gola, odnosno da je u samo sedam mečeva primio dva gola i u jednom meču tri gola, statistika je još ubjedljivija.

20:21 - Ovo je rekordno 14. finale Lige prvaka/Evropskog kupa za Real Madrid koji je do sada 10 puta osvojio titulu što je također rekord. Atleticu je ovo treće finale. Do sada je igrao dva puta i oba puta je poražen (1974. i 2014.). Drugi poraz je stigao upravo od Real Madrida u finalu u Lisabonu kada su Galacticosi nakon produžetaka slavili sa 4:1.

20:20 - Glavni sudija ovog meča je Mark Clattenburg iz Engleske. Linijske sudije bit će njegovi sunarodnjaci Simon Beck i Jake Collin, dok će iza golova stajati također Englezi Anthony Taylor i Andre Marriner. Četvrti sudija je Viktor Kassai iz Mađarske.

20:19 - Ovo su sastavi za koje su se odlučili treneri Zinedine Zidane i Diego Simeone.

Real Madrid: Navas; Carvajal, Sergio Ramos, Pepe, Marcelo; Casemiro, Modrić, Kroos; Bale, Benzema, Ronaldo.

Atletico Madrid: Oblak; Juanfran, Savić, Godin, Filipe Luis; Koke, Gabi, Augusto, Saul; Torres, Griezmann.

Na klupi Real Madrida su golman Casilla, Nacho, James, Lucas, Jese, Isco i Danilo.

Na klupi Atletico Madrida su golman Moya, Tigao, Correa, Lucas Hernandez, Carrasco, Partey i Gimenez.

20:15 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos finala Lige prvaka u kojem se sastaju Real Madrid i Atletico Madrid. Utakmica se igra na stadionu San Siro u Milanu sa početkom u 20:45 sati.