Nogomet
0

Finale Kupa BiH: Remi Željezničara i Širokog Brijega na Grbavici

Piše: J. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prvoj utakmici finala Kupa BiH, Željezničar i Široki Brijeg odigrali su 1:1 na Grbavici. Gosti su poveli preko Krešimira Kordića, a gol za izjednačenje Željezničara djelo je Elvira Čolića.

Ove dvije ekipe susrele su se u prošlogodišnjem finalu Kupa BiH koji je u dvomeču pripao timu sa Grbavice. Gosti iz Širokog Brijega zaprijetili su prvi u trećoj minuti susreta, ali je traljav šut Damira Zlomislića sa nekih 20-ak metara golman Marijan Antolović bez problema odbranio. U istoj minuti gostujući tim je ponovo zaprijetio preko Roskama koji je pokušao lob udarcem savladati golmana Željezničara, ali nije uspio.

Svoju dominaciju na otvaranju susreta Široki Brijeg je krunisao golom u šestoj minuti. Grešku odbrane Plavih sa Grbavice iskoristio je Krešimir Kordić i poslao loptu u mrežu gola Željezničara za vodstvo od 1:0.

Željezničar je tek u 15. minuti utakmice zaprijetio golu Širokog Brijega. Adilović je uposlio Bilobrka koji je šutirao u golmana gostiju. Četiri minute kasnije, tim Amara Osima došao je do izjednačenja. Benjamin Čolić je odlično proigrao svog prezimenjaka Elvira koji šalje loptu iza leđa golmana Luke Bilobrka.

Željezničar je morao i do vodstva u 36. minuti nakon nesporazuma odbrane Širokog Brijega i golmana. U šansi se našao Adilović no opasnost je ispred svog gola ipak j uklonio golman Bilobrk. Željezničar je do kraja prvog poluvremena prijetio preko Čolića i Vasilića, ali se rezultat nije mijenjao.

Na početku drugog poluvremena, Roskam je sa udarcem sa velike udaljenosti pokušao iznenaditi Antolovića, međutim, golman Željezničara je vrhovima prstiju uspio izbaciti loptu u korner.

Ponovo su gosti imali odličnu šansu u 52. minuti, ali je Wagnerov šut blokirao stoper Vasilić. Nekoliko minuta kasnije, dvije odlične šanse za Široki Brijeg. Prvo je Kordić bio neprecizan da bi Zlomislićev šut sjajno odbranio Antolović. Pet minuta prije kraja utakmice, Bekrić je sjajno prošao po lijevoj strani, ubacio loptu u peterac Širokog Brijega, međutim, nijedan napadač Željezničara nije bio ispred gola Bilobrka.

Upravo je golman Širokobriježana bio heroj u 89. minuti nakon što se našao oči u oči sa Adilovićem čiji slab šut Bilobrk bez problema brani.

Do kraja utakmice, rezultat se nije mijenjao a gosti iz Širokog Brijega zadovoljni odlaze kući uoči revanša 14. maja na stadionu Pecara.

Finale Kupa BiH, prva utakmica:

Željezničar - Široki Brijeg 1:1 (Kordić 5, Čolić 19)