Nogomet
11

Tok utakmice / Finale Eura: Portugal - Francuska 1:0

Piše: O. T.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Vrhunac karijere Cristiana Ronalda ili veseli kukurijek Galskih pijetlova? Matematička preciznost "inženjera" na klupi Portugala Fernanda Santosa ili apsolutni "jackpot" selektora Francuske Didiera Deschampsa koji je kao kapiten ove zemlje osvajao i Mundijal i Euro? Najbrojnije Evropsko prvenstvo u historiji ulazi u posljednju fazu. Pred nama je završni čin. Na pozornici su ostali Portugal i domaćin Francuska. Finale mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.
  • KRAJ! PORTUGAL JE ŠAMPION EVROPE! PRVI VELIKI TROFEJ U HISTORIJI OVE ZEMLJE!

120+2' - Opasno pred golom Portugala. Na kraju ofsajd.

120+1' - Ovako je Ronaldo proslavio gol.

120+' - Ušli smo u sudijsku nadoknadu. Igrat će se još dvije minute.

118' - Eder je prije finala odigrao samo 13 minuta na ovom Euru. Posljednji put na ovom Euru nastupio je u 2. kolu protiv Austrije. Ovo mu je tek četvrti gol u 29. nastupu za Portugal.

115' - Pogba prekida kontranapad Portugalaca i dobija žuti karton. Pogba je faulirao Joao Marija.

113' - Korner za Francusku. Bez problema za Portugal.

110' - Treća izmjena kod Francuske. Anthony Martial umazi umjesto Sissoka.

109' - GOOOOOOOOOOL!!! Vodi Portugal sa 1:0! Strijelac je Eder koji je pogodio sa oko 20 metara prizemnim i preciznim udarcem u desni ugao Llorisa.

108' - Prečka! Šutirao je Guerreiro, ali lopta pogađa prečku.

107' - Koscielny je igrao rukom na oko 18 metara od svog gola i dobio je žuti karton. Šansa za Portugal da zaprijeti iz slobodnog udarca. Na usporenom snimku se vidi da je zapravo Eder igrao rukom, a ne Koscielny.

106' - Počeo je drugi produžetak. Odmah na startu Matuidi faulira Moutinha. Portugalci traže drugi žuti karton za veznjaka Francuske, ali Clattenburg se ne slaže sa tim.

  • U prvom produžetku vidjeli smo samo jedan udarac i to onaj Ederov pokušaj nakon kornera.

  • Kraj prvog produžetka.

104' - Velika šansa! Quaresma je centrirao iz kornera, a Eder šutirao pravo u Llorisa. I dalje bez golova.

100' - Francuska je izvela sedmi korner. Spasio se Portugal. U nastavku akcije Francuzi dolaze do lopte i Pogba uspijeva izboriti osmi korner. Ponovo bez opasnosti za Portugal.

98' - Serija žutih kartona se nastavlja. William Carvalho je zaustavio Comana na oko 35 metara od gola nakon što je igrač Francuske krenuo u solo prodor. Portugalci su dobili četiri, a Francuzi dva žuta kartona.

97' - Žuti karton za Matuidija nakon što je grubo startovao nad Ederom dok je ovaj skočio da udari loptu.

95' - Treći žuti karton za Portugal. Dobio ga je Raphael Guerreiro.

95' - Opasan pokušaj Pepea, ali sviran je ofsajd.

94' - Ovo je treće uzastopno finale u kojem Francuska igra produžtke. Na Euru 2000. godine su slavili zlatnim golom Davida Trezegueta protiv Italije (2:1). Na Mundijalu 2006. godine izgubili su od Italije nakon penala.

91' - Počeo je prvi produžetak.

  • Posjed lopte je na strani Francuske (54-46), kao i broj ukupnih šuteva (17-6). Broj udaraca u okvir gola je također na strani Francuza (7-1). Galski pijetlovi su izveli šest, a Portugalci tri kornera. Procenat tačnih pasova je također na strani Francuza (91-85).
  • Ronaldo se vrtio na teren da ohrabri saigrače. Veliki potez kapitena Portugala koji je zbog povrede napustio teren u 23. minuti.
  • Kraj regularnog dijela. Gledat ćemo produžetke.

90+2' - Stativa! Gignac se sjajno zagradio u kaznenom prostoru, oslobodio se Pepea i sa oko šest metara iskosa pogodio stativu. Ostaje 0:0.

90+' - Gledat ćemo tri minute sudijske nadoknade.

90' - Opasno! Sagna je centrirao, ali Gignac kasni u posljednji čas.

84' - Sissoko! Topovskim udarcem sa oko 25 metara sjajni Sissoko još jednom je namučio Rui Patricija koji upisuje još jednu uspješnu intervenciju.

82' - "Požutio" je i Umtiti nakon prekršaja nad Ederom. Prvi žuti karton za Francuze.

81' - Prije 18 godina Francuska je bila domaćin Svjetskog prvenstva i osvojila je titulu savladavši Brazil u finalu (3:0). Meč je obilježilo loše zdravstveno stanje legendarnog Brazilca Ronalda, a čak se spominjalo i trovanje. U ovom finalu portugalski Ronaldo je morao napustiti teren. Ponovo je poprište događaja Francuska i Stade de France.

80' - Velika šansa! Nani je prvo uputio nezgodan centaršut koji Lloris izbacuje iz gola, a onda Quaresma pokušava makazicama sa oko osam metara, ali brani Lloris. Prvi udarac Portugala u okvir francuskog gola.

79' - Treća izmjena kod Portugala. Renato Sanches napušta teren, a umjesto njega ulazi napadač Eder.

78' - Druga izmjena kod Francuza. Gignac mijenja Girouda.

75' - Kakva šansa! Odlična lopta Comana za Girouda koji opasno šutira sa iskosa lijeve stane, ali izuzetna intervencija Rui Patricija.

72' - Opasno pred golom Portugala. Coman je odigrao dupli pas sa Giroudom, ali je onda loše reagovao u šesnaestercu. Ipak, uspio je izboriti korner nakon kojeg su Portugalci uz dosta poteškoća otklonili opasnost.

70' - Griezmann je uputio opasan centaršut sa desne strane, ali su William Carvalho i Cedric zajedničkim snagama otklonili opasnost.

66' - Druga izmjena u redovima Portugala. Joao Moutinho je zamijenio Adriena Silva.

66' - Velika šansa! Centaršut Comana, a onda odličan šut glavom Griezmanna odlazi tik iznad prečke portugalskog gola.

62' - Drugi žuti karton na meču i opet za Portugal. Ovaj put za Joao Marija koji je napravio prekršaj nad GIroudom.

61' - Još prije početka finalne utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu na stadionu Stade de France velike probleme počeli su praviti moljci, a problemi su nastavljeni i tokom meča.

Invazija moljaca na Stade de France

58' - Griezmann! Napadač Francuske je prizemnim šutem iskosa sa lijeve strane šutirao pravo u Rui Patricija.

58' - Prva izmjena kod Francuza. Dimitri Payet izlazi, a mijenja ga Kingsley Coman.

56' - Napad Portugala preko lijeve strane završen je centaršutom Joao Marija, ali loptu u korner šalje Umtiti. Bez opasnosti za Francusku nakon izvedenog kornera.

54' - Pogba je šutirao sa preko 25 metara, ali Rui Patricio je samo pogledom ispratio njegov bezopasni udarac koji odlazi preko gola.

51' - Za razliku od uvodnih minuta prvog dijela meča, u drugom poluvremenu nema velikih uzbuđenja osim nekoliko grubljih prekršaja na obje strane.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

  • Prvo poluvrijeme je obilježeno povredom najveće zvijezde Evropskog prvenstva i kapitena Portugala Cristiana Ronalda koji je teren napustio u 23. minuti. Koban je bio start Payeta nad Ronaldom u osmoj minuti. Posljednji put kada je Ronaldo napustio meč na velikom takmičenju desilo se u osmini finala Svjetskog prvenstva 2006. godine kada je Portugal sa 1:0 savladao Holandiju. Od tada je Ronaldo odigrao svaku minutu u narednih 25 uzastopnih mečeva Portugala na svjetskim i evropskim prvenstvima. Ovo je trebao biti 26. uzastopni...

  • Francuska je imala bolje šanse, veći broj šuteva (7-4) i veći posjed lopte (55-45), ali je Portugal imao momente kada je kontrolisao meč, posebno se to odnosi na posljednjih 15 minuta drugog dijela.

  • Kraj prvog poluvremena. Ostalo je 0:0.

45+' - Clattenburg je produžio za dvije minute.

45' - Portugal je sve opasniji kako se bliži kraj prvog dijela, ali tim Fernanda Santosa još uvijek nije uputio udarac u okvir gola.

42' - Ovo je prekršaj Payeta s kojim je nanio povredu Ronaldo.

40' - Novi korner za Portugal. Bez problema za Francusku.

38' - Portugalci su napravili pometnju na vrhu francuskog šesnaesterca i izborili korner nakon kojeg Fonte šutira glavom preko gola.

34' - Prvi žuti karton na meču dobija bek Portugala Cedric nakon prekršaja nad Payetom.

34' - Velika šansa! Nakon lijepe akcije Francuza na lijevoj strani, Sissoko odličnim primanjem lopte vara svog čuvara i sa oko 11 metara šutira, ali Rui Patricio brani.

30' - Francuzi su izveli korner sa desne strane, ali bez opasnosti za Portugal.

25' - Quaresma mijenja Ronalda.

23' - Izlazi Ronaldo! Prethodno je Portugal imao jako dobru šansu preko Adriena Silve, a onda je Ronaldo izrevoltiran bacio kapitensku traku i legao na teren.

22' - Sissoko pokušava sa distance! Odličan prodor veznjaka Francuske koji je uzeo loptu na polovini terena i vukao je do oko 25 metara odakle je topovski šutirao preko gola.

20' - Vratio se Ronaldo.

19' - Ronaldo je trenutno van terena i ukazuje mu se pomoć. Za sada izgleda da će se vratiti na teren.

17' - Ronaldo se žali na povredu! Trenutno se pruža pomoć glavnoj zvijezdi Portugala. Ključni duel desio se sa Payetom ranije tokom meča i ostavio je trag na kapitena Portugala.

16' - Ušli smo u mirniji period meča. Ovako se u Lisabonu prati finalni meč.

Foto: EPA
Foto: EPA

13' - Uzbudljivo otvaranje meča u kojem su Francuzi mnogo bolje stajali na terenu, a to pokazuje i mapa na kojoj su prikazane prosječne pozicije francuskih i portugalskih igrača na terenu. Od Portugalaca samo je Ronaldo prosječno više vremena proveo na polovici Francuza.

10' - Giroud! Francuzi su izveli korner, lopta je došla do Girouda na drugoj stativi, ali napadač Francuske ne uspijeva zahvatiti loptu najbolje i Rui Patricio je lagano hvata.

10' - Velika šansa! Griezmann je šutirao glavom sa oko 10 metara nakon odličnog pasa Payeta. Rui Patricio spašava svoj tim.

6' - Šansa! Sissoko je uposlio Griezmanna koji je iskosa šutirao lijevom nogom pored gola. Uzbudljiv početak meča.

6' - Sissoko! Sa vrha šesnaesterca Sissoko je loše zahvatio loptu koju je u visokom luku izbacila odbrana Portugala. Lopta odlazi previsoko preko gola.

4' - Šansa! Duga lopta Cedrica za Nanija kojeg je pratio Koscielny. Nani šutira sa oko 14 metara, ali lopta odlazi visoko pored gola. Moglo je biti mnogo opasnije.

1' - Finalni meč je počeo. Sa centra su krenuli Portugalci.

20:58 - Završeno je intoniranje himni. Sve je spremno za početak meča.

20:56 - U toku je intoniranje himni.

20:55 - Magična uvertira u finale Eura: Ogromni pehar i 600 plesača uz Guettu i Larsson

20:54 - U prvi plan pred ovaj meč stavljani su Cristiano Ronaldo i Antoine Griezmann. Oni su ove godine već igrali jedno finale i to ono Lige prvaka u kojem je slavio Ronaldo nakon penala u Milanu. Interesantno, oba puta Griezmann je prethodno izbacivao Nijemce.

20:50 - Ronaldo je sa Portugalom igrao finale Eura 2004. godine kada je slavila Grčka sa 1:0. Današnji kapiten Portugala je tada bio igrač Manchester Uniteda u kojem je proveo jednu sezonu. U "džepu" je imao samo jedan osvojeni trofej, a to je trofej FA Cupa iz 2004. godine. Od tog poraza do danas, igrajući za Crvene đavole i sadašnji njegov klub Real Madrid, Ronaldo je osvojio još 16 trofeja među kojima su tri titule Premiershipa, jedna titula Primere i tri titule Lige prvaka. Ali, nijedna sa Portugalom. Je li vrijeme?

Foto: EPA
Foto: EPA

20:48 - Francuska je osvajanjem Eura 2000. godine objedinila titulu Svjetskog prvenstva 1998. godine sa titulom Eura. Kapiten Francuske na oba takmičenja bio je njen današnji selektor Didier Deschamps.

20:45 - Historija je već ispisana. Veznjak Portugala i novi igrač Bayern Minhena Renato Sanches postat će najmlađi igrač koji je ikada zaigrao u finalima evropskih prvenstava. Sanches ima 18 godina i 326 dana, a Ronaldo je u finalu Eura 2004. godine imao 19 godina i 150 dana.

20:40 - Ove dvije reprezenzacije do sada su se susrele 24 puta. Francuska je slavila 18 puta od čega 10 puta u posljednjih 10 okršaja, dok je Portugal slavio u pet navrata, a posljednji put daleke 1975. godine.

Francuska je do sada osvojila tri velika takmičenja od čega dva kao domaćin Euro (1984.) i (Mundijal 1998.). Treća titula je ona sa Eura 2000. godine kada su savladali Italiju (2:1) na produžecima.

Portugal je na velikim takmičenjima do sada odigrao samo jedno finale, a to je ono nezaboravno finale Eura 2004. godine kada su kao domaćini poraženi od Grčke sa 1:0.

Interesantno, prilikom osvajanja spomenuta dva evropska prvenstva Francuska je oba puta u polufinalu savladala upravo Portugal. Na Euru 1984. godine bilo je 3:2, a na Euru 2000. godine 2:1 u produžecima koji su odlučeni "zlatnim golom" Sylvaina Wiltorda.

20:38 - "Moja priča u reprezentaciji je prošlost, ovo je priča mojih igrača, ali sam i ja dio nje. Iskustvo je moja prednost jer sam osvajao velika tekmičenja kao igrač. To mi pomaže, ali nikad ne pričam o prošlosti. Ono što je važno su sadašnjost i budućnost", kazao je selektor Francuske Didier Deschamps.

"Mislim da nema potrebe pričati o Francuskoj, svi ih poznaju veoma dobro. Od početka turnira sam govorio da postoje tri favorita, a to su Francuska, Španija i Njemačka, ali i da postoje drugi favoriti iz sjene među kojima je i Portugal", rekao je portugalski selektor Fernando Santos.

20:36 - Selektor Francuske Didier Deschamps već treći put uzastopno koristi isti sastav. Naime, u meču sa Islandom u četvrtfinalu zbog suspenzija nije mogao računati na štopera Adila Ramija i veznjaka N'Goloa Kantea, a njih je zamijenio sa štoperom Samuelom Umtitijem i veznjakom Moussom Sissokom koji je zaigrao na desnom krilu. To se pokazalo kao dobitna kombinacija u sistemu 4-2-3-1 i od tada Deschamps više ne mijenja startnih 11.

Na drugoj strani, Fernando Santos u polufinalu nije mogao računati na povrijeđenog štopera Pepea i suspendovanog Williama Carvalha. Njih su zamijenili Bruno Alves i Danilo, ali Santos je za ovaj meč vratio dvojac na koji nije mogao računati protiv Velsa.

Portugal: Patricio, Pepe, Fonte, Guerreiro, Cedric, A Silva, Sanches, W Carvalho, Mario, Ronaldo, Nani.

Francuska: Lloris, Evra, Sagna, Koscielny, Umtiti, Sissoko, Pogba, Matuidi, Payet, Giroud, Griezmann.

Glavni sudija: Mark Clattenburg (Engleska).

20:35 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos finalne utakmice 15. Evropskog prvenstva u Francuskoj, a sastaju se Portugal i domaćin Francuska. Meč počinje u 21:00 sati na Stade de Franceu u Saint-Denisu.