Nogomet
17

Fijasko u Manchesteru: "Sumnjivi" predmet bio je trening uređaj za policijske pse

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Utakmica posljednjeg kola Premier lige Engleske na Old Traffordu između Manchester Uniteda i Bournemoutha, koja je trebala biti odigrana jučer odgođena je jer je neposredno pred početak utakmice na stadionu pronađen sumnjiv predmet. Ipak, naknadno je utvrđeno da je riječ o trening uređaju koji koristi policija za otkrivanje eksplozivnih naprava.

Policija je jučer kontrolisanom eksplozijom na stadionu uništila sumnjivi predmet, ali je utvrđeno da se nije radilo o eksplozivnoj napravi. Zbog incidenta gradonačelnik Manchestera pozvao je na sprovođenje istrage o odgovornosti onih koji su uzrokovali "fijasko" i primorali nadležne na hitnu evakuaciju stadiona i odgađanje utakmice.

Iz policije su saopćili da se radilo o nevjerovatno realističnom uređaju, koji je podsjećao na eksplozivnu napravu. Ustvari, riječ je o trening uređaju koji se koristi za vježbu policijskih pasa koji se obučavaju za pronalazak eksplozivnih materija. Na stadionu Uniteda ostavila ga je jedna privatna kompanija, nakon treninga i vježbe.

"Nečuveno je da se ovakva situacija dogodila i nužno je saznati ko će biti pozvan na odgovornost. Ovaj fijasko izazvao je masovne neugodnosti za brojne navijače koji su došli da gledaju utakmicu. Iako ovo ne šteti ugledu policije neprihvatljivo je da se ovo dogodilo", kazao je Tony Lloyd, komesar policije u Manchesteru.

Evakuacija publike sa stadiona prošla je bez većih problema, iako je policija imala veliki izazov zbog panike koja je nastala.

Odgođeni susret između Manchester Uniteda i Bournemoutha bit će odigran u utorak.