Nogomet
10

FIFA zatražila da Kosovo uskoro igra međunarodne utakmice

Anadolija
Međunarodna federacija nogometnih asocijacija (FIFA) zatražila je od zemalja članica da što prije odigraju prijateljske utakmice sa najboljim selekcijama Kosova.

Utakmice bi, kako je sugerirano, trebale biti odigrane i sa mladim, amaterskim i ženskim selekcijama.  Izvršni odbor FIFA-e sastao se na posljednjem ovogodišnjem sastanku u glavnom gradu Japana, Tokiju.

Na sastanku je bilo razgovora i o međunarodnim prijateljskim utakmicama koje reprezentacija Kosova uskoro treba da odigra.

Predsjednik FIFA-e Joseph Sepp Blatter ponovio je odluku donesenu 21. maja na sastanku Komiteta u kojoj se navodi da "zemlje članice FIFA-e treba da odigraju utakmice sa svim reprezentacijama Nogometnog saveza Kosova".

Kao dodatak ovoj odluci, Izvršni odbor je podvukao da se ona treba sprovesti u što kraćem roku i to sa svim selekcijama Nogometnog saveza Kosova.

Kosovu, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost, bilo je zabranjeno igranje međunarodnih utakmica, jer ta država još uvijek nije priznata od strane Ujedinjenih naroda (UN).