Nogomet
0

FIFA zabranila odigravanje utakmica na velikim nadmorskim visinama

Sarajevo-x.com
Svjetska nogometna federacija FIFA zabranila je da nogometne reprezentacije igraju svoje mečeve na nadmorskim visinama većim od 2.500 metara. FIFA je objavila kako je odluka donesena zbog zabrinutosti za zdravlje igrača i moguću nepravilnost takmičenja.

Odluka je dočekana sa nevjericom u Latinskoj Americi, naročito u Ekvadoru, Peruu i Boliviji, gdje se u utakmice u glavnom gradu La Pazu igraju na nadmorskoj visini od 3.600 metara.

Peru se nadao da će moći odigrati utakmicu kvalifikacija za Svjetskio prvenstvo u gradu Kusko, na visini od 3.400 metara. Lokalni mediji u Peruu sugeriraju kako je FIFA svoju odluku donijela na pritisak od strane dvije glavne južnoameričke nogometne sile – Brazila i Argentine.

Ove reprezentacije su posljednjih godina imale problema igrajući na tim nadmorskim visinama, gdje rijedak vazduh predstavlja prednost domaćim reprezentacijama čiji su igrači aklimatizirani na te uvjete.

Bavljenje sportom u uvjetima koji vladaju na visokim nadmorskim visinama je veliko tjelesno opterećenje, jer srce radi brže.

Brazilski klub Flamengo, je ranije ove godine objavio kako više nikada neće igrati na velikim nadmorskim visinama, nakon što je nekoliko njihovih igrača trebalo kisik tokom utakmice sa bolivijskim timom Real Potosi, a koja se odigrala na nadmorskoj visini od 4.000 metara.

Zvaničnici bolivijske nogometne federacije su odluku FIFA-e nazvali "nepravdom" i "diskriminacijom", objavila je agencija EFE.

Predsjednik organizacije FIFA Sepp Blatter je izjavio kako je organizacija očekivala proteste iz Latinske Amerike. "Izvršni komitet je saslušao prijedlog medicinskog komiteta i odlučio da djeluje po ovom pitanju. Igranje na tim nadmorskim visinama nije ni zdravo ni fer", izjavio je Blatter.