Nogomet
0

FIFA suspendirala dvojicu dužnosnika optuženih za korupciju

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Etičko povjerenstvo Međunarodne nogometne federacije (FIFA) donijelo je odluku o suspenziji Nigerijca Amosa Adamua i Novozelanđanina Reynalda Temariija.

Riječ je o članovima FIFA-inoga Izvršnog odbora, organa koji će početkom decembra odlučivati o dodjeli domaćinstva Svjetskog prvenstva 2018. i 2022. godine, osumnjičenima za korupciju.

"Morali smo donijeti odluku o suspenziji dvojice članova FIFA-inog Izvršnog odbora. Oni su Amos Adamu i Reynald Temarii. Ovakva odluka potpuno je opravdana i donesena je nakon dokaza koji su nam predočeni. Smatramo da je nužno zaštititi integritet glasanja za domaćinstvo SP-a 2018. i 2022. godine. Odlučni smo pokazati nulti prag tolerancije spram kršanja etičkog kodeksa", rekao je predsjednik Etičkog povjerenstva Claudio Sulser nakon zasjedanja istog u Zürichu.

Podsjećamo, predsjednika Nigerijskoga, odnosno Novozelandskog nogometnog saveza tereti se da su nudili svoje usluge prilikom glasovanja za domaćinstvo Svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine za određenu financijsku naknadu, a cijelu je skandaloznu priču otkrio britanski Sunday Times.

Također, iz FIFA-e su objavili kako su u kontekstu istog slučaja ispitivani slučajevi još četvorice potencijalno umiješanih dužnosnika krovne svjetske organizacije - Slima Alouloua, Amadoua Diakitea, Ahongalua Fusimalohija i Ismaela Bhamjeea, te su i oni suspendirani do daljnjega.

Etičko povjerenstvo sastat će se ponovo sredinom sljedećeg mjeseca i nakon pomnijeg ispitivanja dokaza donijeti konačan sud o optuženima.