Nogomet
3

FIFA predlaže odigravanje SP-a u Kataru u novembru i decembru

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine trebalo bi održati u novembru i decembru kako bi se izbjegle vrućine, predložila je danas FIFA. 

Operativna grupa FIFA-e odabrala je jesensko-zimski period kao najbolji za održavanje Svjetskog prvenstva iako su u opciji bili mjesec januar, april ili maj. FIFA je također naglasila da bi prvenstvo koje će se održati u Kataru trebalo trajati kraće od predviđenih 32 dana. 

Predsjedavajući izvršnog komiteta FIFA-e Sepp Blatter, koji je također član Međunarodnog olimpijskog komiteta, ranije je favorizirao održavanje kupa u novembru i decembru kako se ne bi održao istovremeno sa Zimskim olimpijskim igrama u februaru 2022. godine. 

"S obzirom na to da su se dva grada koja su u konkurenciji za održavanje Olimpijade 2022. godine, Almaty i Peking nedavno obavezali da će ih održati od 4. do 20. februara, te da mjesec ramazan počinje 2. aprila, kao i da u Kataru preovladava vrućina od maja do septembra, jedine preostale opcije za održavanje kupa su novembar i decembar", obrazložila je FIFA u današnjem saopćenju za javnost.

Evropski klubovi i lige se protive prijedlogu FIFA-e jer je taj period za njih zapravo sezona održavanja utakmica. 

Izvršni komitet FIFA-e na sastanku koji će se održati u Cirihu 19. i 20. marta ove godine treba odlučiti o prijedlogu operativne grupe.