O utakmicama Srbija - Kosovo
3

FIFA pozvala dužnosnike NS Srbije i UEFA-e na razgovor

FENA
FIFA je pozvala dužnosnike iz Nogometnog saveza Srbije i UEFA u Cirih kako bi iduće sedmice razgovarali o njenoj odluci da dopusti svojim članovima da igraju prijateljske utakmice protiv reprezentacije Kosova, koje nije član krovne svjetske nogometne organizacije.

Predsjednici UEFA-e Michel Platini i Srbijanskog nogometnog saveza Tomislav Karadžić nisu sretni zbog ove odluke FIFA-e niti je podupiru.

Platini je u srijedu novinarima rekao da nije sretan zbog FIFA-ine odluke jer "predsjednik Sepp Blatter nije o njoj ni sa kim razgovarao".

"To je politička odluka, a ne nogometna", rekao je Platini.

Blatter je u srijedu o odluci izvjestio UEFA-ine izaslanike uoči FIFA-inog kongresa koji se održava u četvrtak i petak kada će im iznijeti FIFA-ino stajalište.

U interviewu za Reuters u utorak Blatter je kazao da je odluka pozitivna u smislu da pomogne razvoju nogometa na Kosovu i da se nada da će to ubrzati odluku te države da postane punopravna članica UEFA-e i FIFA-e.

"Odobravanje Kosovu punopravnog članstva u UEFA-i ne dolazi u obzir jer to jasno krši pravila te organizacije prema kojima samo država koju kao neovisnu priznaje UN može postati članica", napisao je Karadžić na stranicama Srbijanskog nogometnog saveza.

No FIFA u svom saopćenju jasno ističe da ovakvo odobrenje koje se daje Kosovu ne znači korak prema članstvu koje ovisi od drugim čimbenicima.

"Posebno u skladu sa sadašnjim statutima FIFA-e dok god Nogometni savez Kosova nije član UEFA-e ne može biti ni član FIFA", kaže se u saopćenju FIFA-e.