Nogomet
0

FIFA odustala od kažnjavanja Poljske

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) odustla je od kažnjavanja Poljske čija je vlada danas iznašla rješenje za suspendirano vodstvo Poljskog nogometnoga saveza, kazao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

On je izjavio kako su u sjedište FIFA-e stigli dokumenti koji potvrđuju da je postignut sporazum između nogometnoga saveza i Vlade, koji bi trebao stupiti na snagu u utorak.

Agencije navode da će se utemeljiti posebna komisija u kojoj će biti predstavnici UEFE i FIFA, a koja će nadgledati skorašnje izbore za predsjednika Poljskog nogometnog saveza.

FIFA će pitanje Poljske raspravljati i na sastanku Izvršnog odbora 23. i 24. oktobra.

FIFA je prošle sedmice zaprijetila Poljskoj suspenzijom nacionalne reprezentacije u kvalifikacijama za SP 2010. jer je poljska vlada smijenila vodstvo nacionalnog nogometnog saveza i na čelo Saveza postavila svog povjerenika.

Kaznom je zaprijetila i Evropski nogometna federacija (UEFA) i to rigoroznom - gubljenjem suorganizacije Evropskog nogometnog prvenstva 2012.

Poljska će nakon odluke FIFA-e ipak igrati kvalifkacione susrete sa Češkom i Slovačkom, a neće ih izgubiti sa 0:3 zbog suspenzije.