Nogomet
233

FIFA odobrila nošenje nikaba i turbana na utakmicama

Anadolija
Svjetska fudbalska federacija (FIFA) zvanično je odobrila nošenje nikaba i turbana na utakmicama i to poslije 20 mjeseci probe.

“Odlučeno je da nogometašice mogu nositi maramu tokom utakmice”, izjavio je na konferenciji za novinare generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke.

Ipak, nošenje turbana i nikaba na utakmicama neće biti kao u svakodnevnom životu, jer veo mora biti u skladu s dresom, da ne bude zakačen za dres i da ne predstavlja opasnost za one koji to nose, kao i za ostale igrače na utakmici.

Iz FIFA-e navode kako tokom utakmice nijedan dio nikaba i turbana ne smije da visi i da smeta protivničkim igračima ili igračicama.

Također, na zahtjev zajednice Sikha u Kanadi, pomenuta mjera je proširena i na muškarce, koji će moći da igraju utakmice s turbanima.

Inače, do 2012. godine FIFA je zabranjivala nošenje muslimanskog vela zbog eventualne opasnosti od povrede vrata ili glave.

Međutim, FIFA je ranije odlučila da dvije godine testira fudbalere s turbanom i fudbalerke s nikabom kako bi na kraju mogla donijeti konačnu odluku o ovom pitanju. FIFA je tako nakon tog probnog perioda donijela odluku da u potpunosti ukine pomenutu zabranu i dozvoli nošenje vela, javlja Anadolu Agency.