Uprkos protivljenju NS Srbije
21

FIFA odobrila igranje utakmica sa reprezentacijom Kosova

Klix.ba
Sepp Blater sa predstavnicima NS Kosova
Sepp Blater sa predstavnicima NS Kosova
Izvršni komitet FIFA-e, svjetske nogometne asocijacije, odobrio je svojim članicama da igraju prijateljske utakmice sa nogometnom reprezentacijom Kosova.

U današnjem saopštenju o odluci, FIFA se poziva na član 79 Statuta te asocijacije. Fadil Vokrri, predsjednik Nogometnog saveza Kosova, kazao je za Balkan Insight kako je ovo jedan od posljednjih koraka ka punopravnom članstvu kosovskog saveza u FIFA-inim organizacijama.

"Kosovo je sada i kroz nogomet priznato u svijetu. Sretni smo jer je ovo veliki korak za nogomet u ovoj zemlji", kazao je Vokrri. Ovom odlukom Kosovu je dato odobrenje da sa članicama FIFA-e može igrati zvanične prijateljske utakmice, što do danas nije bio slučaj.

Tomislav Karadžić, predsjednik Nogometnog saveza Srbije, kaže kako će ovu informaciju provjeriti i vidjeti u kojoj su fazi pregovori između FIFA-e i Kosova.

"O ovome smo razgovarali na Kipru i moram ponovo reći da se protivimo takvoj odluci. Danas putujemo u Budimpeštu na Kongres FIFA-e i o ovome ćemo razgovarati sa predsjednikom Seppom Blatterom i drugim zvaničnicima te institucije", kazao je Karadžić.

"Sve dok Kosovo ne postane članica UN-a, nećemo prihvatiti nikakvu odluku kojom se nogometnoj reprezentaciji dozvoljava igranje zvaničnih utakmica", dodao je Karadžić.