Ipak je Budweiser veliki sponzor
0

FIFA odlučna: Pivo mora biti prodavano na SP-u u Brazilu

Sarajevo-x.com
Jerome Valcke na press konferenciji u Brazilu (Foto: AFP)
Jerome Valcke na press konferenciji u Brazilu (Foto: AFP)
Pivo mora biti prodavano na svim mjestima održavanja utakmica Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine, insistira krovna svjetska kuća nogometa FIFA.

Glavni tajnik FIFA-e, Jerome Valcke, rekao je da pravo prodavanja piva mora biti sadržano u Zakonu o Svjetskom kupu koji razmatra brazilski Kongres. Alkoholna pića su trenutno zabranjena na brazilskim stadionima, a ministar zdravstva te zemlje pozvao je Kongres da zadrži zabranu i u novom zakonu. No, proizvođač piva Budweiser je veliki sponzor FIFA-e. Valcke je posjetio Brazil kako bi izvršio pritisak u vezi s ovim pitanjem, javlja BBC.

FIFA je postala frustrirana zbog ovoga, a brazilska vlada nije uspjela riješiti ni razlike u cijenama karata za utakmice, odnosno osigurati popuste za studente i penzionere. Uz sve to, dakle, ugroženi su zahtjevi sponzora Svjetskog kupa da njihovi brendovi budu zaštićeni. U obraćanju novinarima u Rio de Janeiru Valcke je istakao kako su alkoholna pića sastavni dio Svjetskog prvenstva te da o tome nema pregovora.

"Pravo na prodaju piva mora biti dio Zakona", kategoričan je bio Valcke.

Alkohol je zabranjen na brazilskim stadionima 2003. godine u pokušaju da se suzbije nasilje između suparničkih navijača.

Tokom posjete Brazilu Valcke je obišao stadione u 12 gradova, gdje će Svjetsko prvenstvo biti igrano. On je kritizirao tempo gradnje i rekao je da Brazil još nije poboljšao infrastrukturu niti je doveo na nivo potreban za dobrodošlicu posjetiteljima.