Nogomet
63

FIFA odbacila žalbu: Šimuniću 10 utakmica kazne i zabrana pristupa brazilskim stadionima

Klix.ba
Josip Šimunić
Josip Šimunić
Žalbena komisija FIFA-e odbacila je zahtjev Josipa Šimunića za "pomilovanjem". Hrvatskom reprezentativcu potvrđena je suspenzija u trajanju deset utakmica i zabrana pristupa stadionima u Sao Paulu, Manausu i Recifeu na kojima će tokom Svjetskog prvenstva igrati reprezentacije Hrvatske.

Dužnosnici HNS-a priznali su u srijedu da se vijest diplomatskim kanalima došla do Zagreba i da je tačna, iako još čekaju službeno obrazloženje Žalbene komisije, objavio je Jutarnji.hr.

Šimunić je kažnjen zbog svog performansa pred maksimirskim sjeverom, kojim je animirao navijače parolom "za dom", tokom proslave pobjede protiv Islanda u doigravanju za SP. Vrh svjetske nogometne organizacije protumačio je u prvostepenoj odluci to kao veličanje ustaškog režima i zagovaranje nacionalne i vjerske netrpeljivosti. Na takve postupke FIFA odgovara tzv. politikom nulte tolerancije koja će u slučaju Josipa Šimunića značiti kraj reprezentativne karijere. 36-godišnji stoper se u Brazilu namjeravao oprostiti od kockastog dresa.

Šimunić se nije htio pomiriti s kaznom i angažovao je Davora Prtenjaču, hrvatskog advokata s njemačkom adresom, koji je dva mjeseca uvjeravao javnost kako će FIFA-i servirati argumente za ukidanje kazne. Prtenjača je, među inim, pokrenuo i online peticiju podrške svom klijentu pod naslovom "Za dom", koju su u kratkom roku potpisale hiljade Šimunićevih fanova. Dokazni materijal Šimunićevog advokata očito nije bio dovoljno uvjerljiv da bi natjerao šefove komisije Larryja Musendena (Bermuda) i Fernanda Mitjansa (Argentina) na ukidanje ili barem smanjenje kazne, objavio je Jutarnji.hr.