Nogomet
0

FIFA: "Nema govora o tehnologiji", Dunga saglasan

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Niti sat vremena nakon završetka utakmice između Njemačke i Argentine (4-1) u Bloemfonteinu, Međunarodna se nogometna federacija (FIFA) očitovala povodom nepriznatog gola Franka Lamparda.

"Glede tehnoloških aspekata u sumnjivim slučajevima kod gol-crte FIFA i dalje zadržava stav koji smo zauzeli u martu ove godine", saopćenje je koje stoji na službenim internetskim stranicama FIFA-e, a koje su u krovnom tijelu svjetskog nogometa objavili kako bi preventivno djelovali u traženju očitovanja od svojih vodećih ljudi.

U martu je naime Odbor međunarodnog nogometnog udruženja (IFAB), inače FIFA-ino tijelo koje brine o pravilima nogometne igre, otklonio mogućnost uvođenja videotehnologije ili lopte s čipom, tehnoloških pomagala koja bi riješila problem sumnjivih situacija s loptom oko gol-linije.

Tada je odlučeno da će FIFA preko svojih kontinentalnih podružnica, poput UEFA-e, nastaviti pojačavati praksu uključivanja dodatnih dvaju sudija iza golova, te da će se ta praksa uvesti već od iduće sezone i u Lige prvaka i kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. godine.

Stav FIFA-e iz samo njemu je znanog razloga podržao i brazilski selektor Carlos Dunga kazavši:

"Pustimo li elektroniku u nogomet, onda više nećemo imati o čemu debatirati pa onda niti vi, novinari, nećete imati o čemu pisati. Ne bude li u nogometu polemiziranja, onda neće biti nas. Niti vas, niti mene. Svi ćemo onda lijepo sjediti kod kuće", rekao je Dunga okupljenim novinarima izazvavši njihov spontani smijeh.

Nije, međutim, objasnio zašto zbog tehnoloških videopomagala ne propadaju hokej na ledu ili tenis.

Frank Lampard pogodio je unutrašnjost njemačkog gola u 38. minuti utakmice osmine finala Svjetskog prvenstva. Drugi pomoćni sudija, inače Urugvajac, nije primijetio da je lopta, udarivši prvi put od prečke u tlo, prešla gol-crtu, pa ga onda glavni sudija Jorge Larrionda nije niti mogao priznati. U tom je trenutku njemačka vodila 2-1.