Nogomet
83

FIFA neće dozvoliti Kataru da napravi reprezentaciju od "uvoznih" igrača

Klix.ba
Sepp Blatter (Foto: EPA)
Sepp Blatter (Foto: EPA)
Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter je u petak upozorio Katar da ne pokušava napraviti nogometnu reprezentaciju od "uvoznih" igrača, koja bi nastupila na Svjetskom prvenstvu 2022. godine. On je kritikovao potez Katarana koji su isti princip primijenili na nedavno završenom SP-u u rukometu te ga je nazvao "apsurdnim".

"Država sa 2,2 miliona stanovnika teško može formirati konkurentnu nogometnu reprezentaciju do 2022. godine, no, to se ne može raditi brzim naturalizovanjem nogometaša", rekao je Blatter.

Dodao je da FIFA neće dopustiti Kataru da učini istu stvar kao što je slučaj s rukometnom reprezentacijom. Prema njegovim riječima, rukometna reprezentacija Katara koja je igrala u finalu SP-a "suprotna je duhu nacionalnog tima".

Kao što je već poznato, u reprezentaciji Katara igrali su rukometaši zi BiH, Francuske, Španije, Kube i Crne Gore. Neki igrači su ranije nastupali za druge zemlje.

"Činjenica da sport gradi društvene mostove i spaja kulture ne može biti zloupotrijebljena", jasan je bio Blatter.

Prema pravilima FIFA-e, nogometaš mora biti rođen u zemlji koju predstavlja ili njegovi roditelji moraju biti porijeklom iz te zemlje. U suprotnom moraju provesti pet godina u toj zemlji da bi mogli igrati za nju.