Zbog namještanja utakmica
0

FIFA izrekla nove 74 suspenzije, od čega 70 u Italiji

Totalsport
Krovna međunarodna nogometna organizacija (FIFA) potvrdila je 70 međunarodnih suspenzija, od čega 11 doživotnih, za igrače ili nogometne dužnosnike koje je Italijanski nogometni savez kaznio zbog namještanja utakmica.

Kažnjene su osobe kojima je u raznim raspravama dokazano da su ''direktno učestvovale u namještanju nogometnih utakmica kako bi stekle ilegalnu dobit na kladionici ili su propustile prijaviti namještanje nadležnim organima iako su imale saznanje o istome''.

FIFA je također potvrdila kako je potvrdila suspenzije za četiri osobe iz Južne Koreje.

Ova informacija stiže samo dva dana nakon što je FIFA izrekla suspenzije za 58 nogometaša i službenih osoba koji su učestvovali u skandalu namještanja utakmica, koji je potresao Kinu. Spomenutih 58 osoba već je suspendirao Kineski nogometni savez zbog namještanja utakmica u kasnim 90-im godinama prošlog stoljeća i prvim godinama 21. stoljeća. FIFA je potvrdila da je svih 58 osoba dobilo i međunarodnu suspenziju, od čega je 25 njih zaradilo pet godina suspenzije, a preostale 33 osobe doživotne.

Europol (Evropski policijski ured) je objavio početkom ovog mjeseca da je identificirano 380 utakmica u Evropi i još oko 300 u ostatku svijeta čijim je rezultatima manipulirano. Kao ''mozak'' cijele operacije, čiji je cilj bio zarada na kladionici, spominje se Singapurac Dan Tan. Prošli četvrtak je u Milanu uhapšen njegov navodni bliski saradnik, slovenski državljanin Admir Suljić, a dan kasnije je priveden i sam Dan Tan.

Azijski nogomet u srijedu je pogođen i drugim skandalom vezanim uz namještanje utakmica. Azijski nogometni savez (AFC) istražuje izvještaj iz Libanona, gdje su 24 nogometaša kažnjena zbog umiješanosti u namještanje međunarodnih i regionalnih utakmica.

AFC je prošle sedmice obavijestio da je formirao radnu grupu koja će pomoći u borbi protiv namještanja utakmica na kontinentu.