Nova kladioničarska afera
0

FIFA istražuje više od 300 utakmica

Totalsport
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) istražuje više od 300 utakmica za koje se sumnja da su bile namještene, piše u petak Daily Telegraph.

FIFA sumnja da su sudije dobijale najmanje po 10.000 dolara kako bi namjestili rezultate u prijateljskim utakmicama, te dvobojima u evropskim kupovima i nacionalnim ligama. Organizatori namještaljki navodno su na taj način zaradili više stotina miliona dolara u azijskim kladionicama.

"Namještanja utakmica ozbiljna su prijetnja integritetu nogometa. Razgovori s umiješanim osobama su nam otkrili da su organizatori prevara trošili i po 300.000 dolara kako bi namjestili određeni rezultat u prijateljskim utakmicama reprezentacija, sve kako bi ostvarili značajan profit na svakom od tih dvoboja", rekao je Telegraphu FIFA-in šef sigurnosti Chris Eaton.

Zaposlenici najmanje šest nacionalnih saveza su pod sumnjom da su sudjelovali u prevari koja se vodila uglavnom iz Malezije i Singapura. FIFA strahuje i da bi na udaru mogla biti dva njena ovogodišnja takmičenja, svjetska prvenstva U17 i U20.

"Imamo priznanja osoba s kojima smo razgovarali da su planirali utjecati i na mlade nogometaše na ovogodišnjim prvenstvima. Morat ćemo uvesti preventivne mjere", dodao je Eaton.

Pod sumnjom je nekoliko utakmica Evropske lige, zatim dvoboji u njemačkim i finskim ligama, te prijateljski susreti reprezentacija Kuvajta, Jordana, Bolivije, Latvije, Bugarske, Estonije, Malezije i Zimbabvea.