Nogomet
0

FIFA istovremeno odlučuje o domaćinima SP 2018. i 2022.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zemlje domaćini svjetskih prvenstava u nogometu za 2018. i 2022. godinu biće proglašeni u isto vrijeme, najavljeno je iz Svjetske nogometne federacije.

Kandidovanje za domaćine počeće sljedećeg mjeseca, dok će odluka o organizatorima oba prvenstva biti donijeta u decembru 2010. godine. Ukoliko nečija kandidatura za 2018. ne bude prihvaćena, ta zemlja može da bude kandidat i za 2022, ukoliko šampionat 2018. nije povjeren nekoj zemlji sa istog kontinenta.

Zvaničnici Nogometnog saveza Engleske, koja je glavni kandidat za organizaciju SP 2018, smatraju da novi sistem neće utjecati na njihove pripreme i planove.

"Novi sistem FIFA u potpunosti otvara opcije mnogim zemljama, ali to neće utjecati na nas. Ovo će biti uzbudljiv period za sve, ali naše pripreme se nastavljaju po planu", rekao je predsjednik FA Lord Trisman.

Pored Engleske, koja se kandiduje samostalno, zajedničku kandidaturu za organizovanje SP 2018 objavile su i Holandija i Belgija. Predsjednik FIFA Sep Blater je rekao da su za kandidovanje zainteresovani i Japan, Kina, Katar, Meksiko, Rusija, Australija, i SAD, a očekuje se da zajedničku kandidaturu pošalju i Španija i Portugal.