Zbog interesa velikih sponzora
0

FIFA i UEFA spriječile uspjeh BiH i Irske?

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Veliki dio javnosti vjeruje da su u dokvalifikacijama za SP FIFA i UEFA imale svoje favorite. Gubici koje bi imali sponzori Ronalda, Messija, njihovim neodlaskom na SP bili bi ogromni, piše hrvatski Index.hr u svojoj analizi, navodeći da su zarad toga Irska i BiH namjerno žrtvovane.

Dokvalifikacije za SP pokrenule su kontroveze nakon izjava Seppa Blattera da to natjecanje bez igrača kao Ronaldo i Messi ne bi bilo isto.

"Nema šanse da jedan ždrijeb u milijun godina prođe pošteno kad se udruže dvije organizacije kao što su FIFA i UEFA", izjavio je ogorčeni Robbie Keane nakon ispadanja Irske u meću protiv Francuske, podsjeća Index.

Izjednačujući pogodak kojim su prešli u prednost 2:1 Francuzi su zabili iz ofsajda, a prije Gallasovog dodira lopte, Henry je igrao rukom. Snimke to zorno pokazuju, a malo je onih koji vjeruju da se radilo o običnom sudačkom previdu.

Strijelac gola irske na St. Denisu Keane nije se ustručavao imenovati krivce, po njemu to su predsjednici tih organizacija, Sepp Blatter i Michel Platini.

"Oni plješću ovakvom raspletu situacije. Mogu si zamisliti Blattera i Platinija kako si zadovoljni šalju SMS-poruke, oduševljeni ishodom naše utakmice s Francuzima", ljut je Keane.

Irski savez tražio je ponavljanje utakmice, no nije izvjesno da će do nje doći.

Slično se osjećao dio BiH javnosti, koji vjeruje da su suci u utakmicama protiv Portugala svjesno favorizirali Queirozovo društvo. Neke odluke na tim utakmicama idu im u prilog, a mediji u BiH vjeruju kako je Roberto Rosetti u drugoj utakmici bio čovjek na posebnom zadatku.

Nije Rosetti direktno i vidljivo oštetio BiH, no istina je da je malim prekršajima cijelo vrijeme sjeckao igru domaćina. Nije im svirao čisti prekršaj na 17 metara u prvom poluvremenu, a vrlo je olako izvadio crveni karton Salihoviću. Čini se da kriterij nije bio isti za obje ekipe, s obzirom da u nekoliko navrata igrači Portugala nisu dobili žute kartone u sličnim situacijama u kojima BiH reprezentativci jesu, navodi Index.

Slobodno ljeto Ronalda i Messija donijelo bi ogromne gubitke sponzorima Te dvije utakmice popratile su kontroverze, a naravno da će iz krovnih nogometnih organizacija reći da nema govora o favoriziranju nekih reprezentacija. No, činjenica je da su Messi, Ronaldo i društvo marketinški puno interesantniji od nekakvih O'Sheaja, Keanea, Ibiševića... Osim toga ti su igrači pod ugovorima s velikim kompanijama i ne treba govoriti koliki bi gubitak prouzrokovao njihov neodlazak na SP.

Iako će neki reći da se gubitnici sad izvlače na teorije urota, zdrav razum govori kako nešto tu nije prirodno. Je li slučajnost da je sudac griješio baš na utakmici velike Francuske i male Irske i da je Porugal zaslužio upola manje žutih kartona u dvije utakmice od BiH, prosudite sami. Posljednjih godina u nogomet ulazi sve veća i veća količina novca, uprkos recesiji Cristiano Ronaldo otišao je ljetos u Real Madrid za 96 miliona eura, a kad su u pitanju veliki profiti, velik je i rizik od enormnih gubitaka, zaključuje Index.