Reakcija na suspenziju NSBiH
0

"FIFA i UEFA ne znaju na koji način svijet funkcioniše"

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Nakon što je objavljena vijest da je Nogometni savez BiH suspendovan iz svih međunarodnih takmičenja, svoj komentar dao je novinar američkog sportskog programa ESPN, nazivajući našu zemlju krhkom i dodajući da se još uvijek oporavlja od krvavih sukoba s početka devedesetih godina.

Suspenziju BiH naziva tužnom iz više razloga.

"BiH je izgledala kao zemlja koja se diže iz praha nesretne prošlosti kroz slavnu sportsku katarzu. Ima veoma obećavajuću reprezentaciju, koju predvodi napadač Manchester Cityja Edin Džeko, a tu je i nekoliko uskoro svjetski poznatih veznjaka i napadača, kao što je Miralem Pjanić", piše ESPN na svojoj web-stranici.

"Ekipa je narodu Bosne i Hercegovine priređivala mnogo radosti. Vidio sam to iz prve ruke u toku sjajne večeri u novinarskom kutku sa oduševljenim bosanskim novinarima, kad je BiH pobijedila Belgiju sa 4-2 u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Uši mi još odzvanjaju", piše Leander Schaerlaeckens i konstatuje da FIFA-ina i UEFA-ina suspenzija pokazuje da su ova dva tijela nedodirljiva.

Objašnjavajući razlog zbog kojih je naša zemlja suspendovana, novinar dodaje: "FIFA i UEFA imaju previše ograničena shvatanja da bi to prihvatile. Jasno mi je da je postojanje pravila važno, baš kao i jednoobraznost, ali u ovom slučaju trebalo je pokazati malo više razumijevanja. I djeca znaju da se mora doći do kompromisa i to je nešto što se u BiH mora postići."

Schaerlaeckens smatra da je prirodno što se tri strane u našoj zemlji nisu mogle dogovoriti o Statutu koji će podrazumijevati jednog predsjednika Saveza, te pita: "Da li biste od sunita, šita i kurda u Iraku tražili da izaberu jednog lidera?"

Za predstavnice u Skupštini NSBiH konstatuje da su ostali na mrtvoj tački, a da su se FIFA i UEFA osjećale primoranima da ih kazne.

"Upečatljivo je kako ova tijela brzo reaguju kad se neko usudi da ode i samo pola koraka izvan granica koje su postavili, posebno ako se uzme u obzir da se i same organizacije susreću sa mnogim velikim problemima (transparentnost, korupcija, tehnologija...) I ranije sam pisao o licemjerju FIFA-e kad su u pitanju sport i politika, a sada toj listi možemo dodati i potpuno nepoznavanje načina na koji svijet funkcioniše", piše novinar ESPN-a.

Na kraju dodaje da bi, ukoliko se rješenje uskoro ne pronađe, BiH mogla biti izbačena iz kvalifikacija za Euro 2012, gdje se nalazi nadomak drugog mjesta u grupi D.

"Isključivanje iz kvalifikacija lišilo bi BiH svake šanse za iskupljivanjem nacionalne selekcije, što je istovremeno i prilika da za formiranjem bratstva, a sve to zbog tehnikalija koje propisuju zatupljena upravna tijela", ističe novinar.