Nogomet
0

FIFA i UEFA izgubile spor pred Evropskim sudom pravde

FENA
Michel Platini (Foto: Reuters)
Michel Platini (Foto: Reuters)
Evropski sud pravde (ECJ) u Luksemburgu dao je za pravo Belgiji i Velikoj Britaniji koje su zabranile isključivo pravo na prenošenje utakmica evropskog i svjetskog prvenstva u nogometu, zbog čega su ih tužile FIFA i UEFA, svjetska i evropska nogometna organizacija, saopćeno je u četvrtak.

Sud Evropske unije presudio je da evropski propisi dopuštaju zemlji članici da zabrani televizijama koje naplaćuju svoje usluge isključivo pravo prenošenja nekih događaja ako su ti događaji vrlo bitni za društvo u cjelini, jer velik dio javnosti ne bi mogao pratiti te događaje na besplatnim televizijskim postajama.

Belgija i Velika Britanija sastavile su popis događaja za koje smatraju da su bitni za njihova društva i koje će moći prenositi besplatne televizije. Belgija je na taj popis stavila sve utakmice na svjetskom nogometnom prvenstvu, a Velika Britanija sve utakmice na svjetskom i evropskom nogometnom prvenstvu.

Obje zemlje su te popise poslale Evropskoj komisiji koja je ocijenila da oni nisu u suprotnosti s evropskim propisima.

Međunarodna federacija nogometnih saveza (FIFA), koja organizira svjetska prvenstva, te Unija evropskih nogometnih saveza (UEFA), koja organizira evropska nogometna prvenstva, obratile su se sudu EU-a u Luksemburgu jer najveći dio njihovih prihoda potječe od prodaje prava na prijenos događaja s tih prvenstava.

"Kad su ta takmičenja u cjelini vrlo bitna za društvo, ograničavanje slobode pružanja usluga i prava poslovnog nastana opravdana je pravom na informacije i potrebom da se širokoj javnosti osigura pristup televizijskim prijenosima tih događaja", kaže se u saopćenju luksemburškog suda.