Nogomet
2

FIFA danas dobija novog predsjednika, glavni favoriti Gianni Infantino i Salman al-Khalifa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Krovna svjetska fudbalska federacija FIFA danas će dobiti novog predsjednika, nasljednika Seppa Blattera. Novog predsjednika izabrat će 207 delegata iz cijelog svijeta na skupštini u Cirihu. Glavni favoriti su dosadašnji generalni sekretar UEFA-e Gianni Infantino i Sheikh Salman bin Ebrahim al-Khalifa, predsjednik azijske fudbalske konfederacije.

Sepp Blatter na čelu FIFA-e bio je od 1998. godine, prije nego je suspendovan, nakon što se nedavno našao u centru korupcijskog skandala, zajedno sa predsjednikom UEFA-e Michelom Platinijem. Delegati će novog predsjednika birati među pet kandidata, a do konačne odluke pretpostavlja se da će biti neophodno nekoliko krugova glasanja.

Kandidati za novog predsjednika FIFA-e su Prince Ali bin al-Hussein, 40-godišnji predsjednik fudbalske asocijacije Jordana, Jerome Champagne (57), bivši izvršni direktor u FIFA-i, Gianni Infantino (45), generalni sekretar UEFA-e, Sheikh Salman bin Ebrahim al-Khalifa (50), predsjednik fudbalske azijske fudbalske konfederacije, i Tokyo Sexwale (62), bivši ministar u vladi Južnoafričke Republike.

Svaki kandidat imat će 15 minuta da se obrati izbornoj skupštini prije početka glasanja. Iako FIFA ima 209 članica, pravo glasa imat će predstavnici 207 zemalja, jer su savezi Indonezije i Kuvajta trenutno suspendovani.

Da bi neko bio izabran u prvom krugu glasanja, mora dobiti dvije trećine glasova, a ukoliko nijedan kandidat to ne ostvari, u drugom krugu glasanja bit će potrebna prosta većina. Ukoliko i dalje ne bude izabran predsjednik, bit će organizovan treći krug glasanja, ali bez kandidata koji je osvojio najmanje glasova u drugom krugu.

Kladionice naviše šansi za novog predsjednika FIFA-e daju Sheikhu Salmanu bin Ebrahimu al-Khalifi, kojeg podržavaju sve fudbalske asocijacije Azije. Njegov najveći konkurent je Gianni Infantino, koji ima podršku većine nacionalnih fudbalskih asocijacija Južne Amerike i Evrope.

Delegat ispred Nogometnog saveza BiH glasat će za Infantina.