Nogomet
0

FIFA: Blatterova isplata Platiniju je sukob interesa

Anadolija
Domenico Scala (Foto: EPA)
Domenico Scala (Foto: EPA)
Domenico Scala, predsjednik Komiteta za reviziju i usklađivanje Svjetske fudbalske federacije (FIFA), izjavio je kako je isplata Seppa Blattera, prvog čovjek FIFA-e Michelu Platiniju, predsjedniku Evropske fudbalske federacije (UEFA), klasični primjer sukoba interesa.

Zbog sporne isplate dva miliona švajcarskih franaka 2011. godine Blatter (79) i Platini (60) suspendovani su na 90 dana od Etičkog komiteta FIFA. Navodno isplata je izvršena na Platinijev račun za period od 1998. do 2002. godine kada je bio Blatterov savjetnik.

Obojica poriču optužbe uz obrazloženje da je ta isplata dio njihovog džentlmenskog dogovora koji su imali. Međutim, Scala je za Financial Times rekao da ta transakcija nije zabilježena u računima iz 2002. godine i istakao da se radi o ozbiljnom propustu.

"U svakom normalnom poslu postoji pismeni ugovor. Obojica su bili članovi Izvršnog komiteta FIFA i svjesno su svake godine usvajali finansijske izvještaje koji su bili netačni za dva miliona franaka. To bi moglo da se okarakteriše kao falsifikovanje računa", kazao je Scala.

Blatter je podnio ostavku na svoju funkciju nakon 17 godina, a njegov nasljednik će biti izabran 27. februara na Vanrednom kongresu FIFA. Svoju kandidaturu najavio je i Platini, ali je Izborna komisija saopštila kako se njegova aplikacija ne može uzeti u razmatranje sve dok je pod suspenzijom.