Nogomet
0

FIFA: Blatter ukida sviranje himni?

FENA
Joseph Blatter
Joseph Blatter
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Joseph Blatter najavio je kako se uskoro može očekivati ukidanje sviranja nacionalnih himni na međunarodnim utakmicama pod ingerencijom FIFA-e, objavio je švicarski magazin Schweizer Illustrierte.

Blatter je posebno razočaran kvalifikacijskom utakmicom za SP 2006. između Turske i Švicarske, te je najavio da bi u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu doigravanja u svim zonama za plasman Svjetsko prvenstvo umjesto dvije utakmice igrala samo jedna, "majstorica" na neutralnom terenu.

"Uz sve ostale ružne stvari koje su se događale u Istanbulu, posebno sam razočaran nepoštivanjem himne protivničke ekipe kojoj se glasno zviždi, a to je bio slučaj i prilikom sviranja turske himne u Švicarskoj. U zadnje vrijeme to je učestali trend na gotovo svim međunarodnim utakmicama gdje postoje gosti i domaći, te ozbiljno razmišljam o ukidanju sviranja himni prije početka susreta. Kada u nogometu nacionalizmu dodate još nešto tako snažno i strasno kao sviranje himne, stvari onda odu u šovinizam i to onaj najgori eksplozivni, iz kojeg se rađa nasilje i mržnja", kazao je Blatter.