Nogomet
0

FIFA bi mogla zabraniti proslavu gola saltom

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Svjetska fudbalska federacija (FIFA) bi mogla zabraniti fudbalerima da postizanje gola proslavljaju saltom.

Predsjednik FIFA-inog zdravstvenog komiteta Michel D'Hooge u izjavi za švicarske medije kazao je kako bi FIFA mogla donijeti zabranu za pojedine proslave golova nakon što je prošlog mjeseca fudbaler u Indiji tokom proslave gola skokom salto pao na vrat i preminuo. 

"Smatram da nije dovoljno ako FIFA samo upozori fudbalere da ovakvi vidovi proslove golova mogu biti pogubni", rekao je D'Hooge. 

On je dodao da je izvještaj u vezi sa ovim pravilom već napravljen, no, kako je rekao, moguće je da će uvođenje pravila potrajati. 

"Za prihvatanje ovakvog pravila potreban je zajednički stav fudbalera, sudaca i federacija, ali i da se prođu određene procedure", kazao je on. 

Pitanje zabrane određenih proslava nakon pogodaka 25. novembra će biti na dnevnom redu Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB).

Fudbaler Peter Biaksangzuala preminuo je prošle sedmice uslijed izvođenja salta nakon što je postigao gol u 62. minuti na utakmici između Bethelehem Vengthalanga i Chanmari Westa. Fudbaler je pao na vrat, te je nakon pet dana provedenih u bolnici preminuo.