Nogomet
0

Ferguson predvodi Britance na OI 2012. u Londonu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara 2012. u Londonu, Sebastian Coe, izrazio je želju da nogometnu reprezentaciju Velike Britanije na tom takmičenju predvodi Ser Alex Ferguson.

Aktualni trener Manchester Uniteda već se sreo sa Coeom u vezi ovog prijedloga, ali je i najavio da ne želi da preuzima bilo kakve obaveze sve dok vodi tim sa Old Traforda. Međutim, s obzirom da do Igara u Londonu ima još četiri godine, moguće je da bi prihvatio da vodi zajedničku ekipu Velike Britanije.

Na evropskim i svjetskim nogometnim prvenstvima ekipe sa Ostrva nastupaju odvojeno, dok to ne bi trebalo da bude slučaj i na Olimpijskim igrama u Londonu. Međutim, Škotska nogometna a asocijacija uopšte ne želi da razgovara o zajedničkom timu, dok ni asocijacije Velsa i Sjeverne Irske ne žure sa pozitivnim odgovorom.

Britanci nisu nastupali na Olimpijskim igrama još od 1960. godine i vide pravu priliku da se u Londonu domognu medalje. I vatreni navijač Chelsea, kao što je Coe, za taj posao bi najradije angažovao Fergusona, što bi možda dalo nadu da bi i ostale asocijacije sa Ostrva pristale na zajedničko učešće.