Nogomet
0

Ferguson odbio da predvodi Britance na OI 2012.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Trener nogometaša Manchester Uniteda Alex Ferguson odbio je da na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine predvodi britansku reprezentaciju.

Ferguson je prošle godine vodio neformalne razgovore sa ministrom Gordonom Braunom i predsjednikom organizaciong komiteta OI u Londonu 2012. Sebastianom Couom, ali je ipak odlučio da ne želi drugi posao, nakon što napusti Manchester.

"Neću prihvatiti posao u reprezentaciji. Kada završim posao u Unitedu, mislim da nakon toga zaslužujem da se odmorim. Nakon Manchestera završavam karijeru", izjavio je Ferguson.

Ferguson, koji će 2012. napuniti 70 godina, rekao je da čak i ne vjeruje da će se napraviti kombinovani britanski nogometni tim.

Uprkos uvjeravanjima Svjetske nogometne federacije (FIFA), nogometni savezi Škotske, Velsa i Sjeverne Irske strahuju da bi njihov nezavisni status u svjetskom nogometu bio ugrožen, ukoliko bi pristali da oforme reprezentaciju Velike Britanije.

Britanija, koja je osvojila olimpijska zlata 1900. 1908. i 1912. godine, na OI u Londonu prvi put će imati nogometnu reprezentaciju još od 1956. godine, a prvi put u istoriji takmičiće se i ženska nogometna reprezentacija.