Nogomet
2.1k

Ferencvaroš pao i na Koševu, Željo u trećem pretkolu Evropske lige!

Piše: A. D.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
FK Željezničar je danas na Koševu savladao mađarski Ferencvaroš u uzvratnoj utakmici drugog pretkola Evropske lige rezultatom 2:0.

Gol za slavlje Plavih je u 23. minuti susreta postigao Zoran Kokot, a u samom finišu je gol za 2:0 postigao ognjen Đelmić.

Želju u sljedećem pretkolu Evropske lige očekuje belgijski klub Standard de Liege.

Željezničar je odigrao još jedan taktički savršen meč u kojemu su, istina i Mađari imali prilike za postizanje pogotka.

Kokot za veliko slavlje

Početak utakmice protekao je u blagoj dominaciji Ferencvaroša koji je tokom uvodnih petnaest minuta u dva navrata zaprijetio. U devetoj minuti u povoljnoj poziciji našao se Hajnal čiji je pokušaj odličnom intervencijom zaustavila odbrana Želejezničara.

Četiri minute kasnije gosti su previše komplikovali, pa je propao još jedan ozbiljan napad.

Igrala se 23. minuta kada je Zoran Kokot u trans bacio koševski stadion. Hadžiahmetović je prethodno uputio odličan pas za Kokota koji je pobjegao svom čuvaru, te prizemnim udarcem matirao Dibusza za slavlje navijača Željezničara.

Sedam minuta kasnije udarac je isprobao i Jovan Blagojević, a lopta je otišla iznad prečke. Gosti su uzvratili dvije minute kasnije, kada je dobar pokušaj Leandra odbranio Marjan Antolović. Potom je prijetio i Lamah, ali na sreću i on bezuspješno.

Đelmić za kraj

Prvu pravu priliku u nastavku Ferencvaroš je propustio u 67. minuti, a i ovog puta neprecizan je bio Leandro. Gosti su najbolju priliku propustili u 75. minuti kada je Gera pogodio prečku pokušajem iz slobodnog udarca.

Gosti su promašaj naplatili u sudijskoj nadoknadi kada je pogodak za konačnih 2:0 postigao Ognjen Đelmić, pa je veliko slavlje na Koševu, ali i ulicama našeg glavog grada moglo započeti. Pred Željom je dvomeč sa belgijskim Standardom iz Liegea.

Evropska liga, drugo pretkolo:

Željezničar – Ferencvaroš 2:0