Nogomet
8

Ferdinand govorio o Messiju, Ronaldu, Agueru i emocijama

Klix.ba
Fudbalska reprezentacija Engleske do 16 godina sprema se za Nikeovo takmičenje u Americi. Imali su priliku družiti se sa bivšim štoperom Manchester Untieda i Engleske Riom Ferdinandom koji im je prenio svoja iskustva sa terena.

Ferdinand se posebno dotakao načina na koji fudbaleri trebaju upravljati emocijama. Kao primjer naveo je utakmicu sa Svjetskog prvenstva 2002. godine kada su Englezi u četvrtfinalu poraženi od Brazila sa 2:1.

"Sjećam se četvrtfinalne utakmice Mundijala 2002. godine kada smo igrali protiv Brazila. Nasuprot nas stajali su Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo, Roberto Carlos, Cafu... Kada sam stao u red pred intoniranje himni i pogledao ko još sve stoji uz mene, te onda pogledao moju porodicu na tribinama, to me emocionalno pogodilo.

Izgubili smo i osjećao sam se ukočeno. Ne smijete dopustiti emocijama da preuzmu kontrolu nad situacijom. To je jedan od najboljih savjeta koje sam dao sebi. Ne možete igrati najbolji fudbal kada mislite emocionalno. Morate znati da igrate za trofej, a kasnije možete uživati", poruka je jednog od najboljih defanzivaca Premiershipa u ovom stoljeću.

Također, Ferdinand je apostrofirao i važnost individualnog rada. Najbolji primjer za to je Cristiano Ronaldo s kojim je Ferdinand proveo šest godina u Manchester Unitedu.

"Ronaldo je došao kod nas kao dobar i talentiran igrač. Ali, zar mislite da je stigao do ovog levela samo zbog toga? Ne, on je radio. Kada je došao, nije imao sjajan šut. Znao je otići razočaran sa terena i sa sobom bi nosio lopte.

Prešao bi na drugi teren skriven iza drveća. Išao je vježbati udarce i driblinge. Radio je lude stvari postavljajući tegove na svoje noge i tako vježbao. Nije mu kasnije bilo dovoljno da je sjajan u Manchester Unitedu. Želio je biti najbolji", prisjeća se Ferdinand.

Nezaobilazno pitanje upućeno Ferdinandu bilo je:"Ko su najopasniji protivnici protiv kojih je igrao?". Naravno, spomenuo je Zidanea, Henryja, Suareza i mnoge druge, a najviše su mu smetali visoki i snažni igrači. Od igrača koji su aktivni, izdvojio je jedno ime.

"Trenutno, kada je spreman, najbolja 'devetka' na svijetu je Aguero. U kontekstu igranja protiv njega on je noćna mora. On je mal, snažan, brz kao pakao i svjedeno mu je kojom nogom šuta. Naprimjer, Suareza bi uvijek pustio da ide na lijevu nogu, jer bi znao da će pokušati da se vrati na desnu. Agueru šutira sa obje noge", opisuje Ferdinand.

I naravno, pitanje koje svako postavlja i koje se svakom postavlja - Ronaldo ili Messi.

"Messi je genije, umjetnik. Kao da je neko odozgo rekao:'Ti si taj čovjek'. Ronaldo je mašina koja je sebe napravila superzvijezdom. Oni su različiti i mnogo pošujem obojicu", kazao je Ferdinand.