Pohvalio igrača Liverpoola
9

Ferdinand: Gerrard je izvrstan kapiten, potaknuo je zajedništvo

Totalsport
Rio Ferdinand
Rio Ferdinand
Nije baš uobičajeno da neko iz Manchester Uniteda silno hvali nekoga iz Liverpoola ili obratno. No, Unitedov defanzivac Rio Ferdinand obasuo je kapitena Liverpoola Stevena Gerrada velikim komplimentima.

Rio Ferdinand, kojeg selektor Engleske Roy Hodgson nije uvrstio na popis za Evropsko prvenstvo, impresioniran je načinom na koji Steven Gerrard vodi englesku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu, na terenu i izvan njega.

Ferdinand je za tabloid The Sun ispričao zanimljivu usporedbu atmosfere u reprezentaciji kada je on počinjao i u današnja vremena.

"Kada sam tek došao u reprezentaciju, igrači u reprezentaciji su sjedili u različitim grupama. Imali ste jedan stol za igrače Manchester Uniteda, drugi za Liverpoolove igrače i još jedan za Alana Shearera i njegovu 'mafiju'" započeo je Ferdinand, koji je u to vrijeme bio igrač West Hama. "Crvenim vragovima" priključio se dosta kasnije, 2002. godine.

"Mislim da je razlog bio taj što su mnogi igrači Liverpoola bili baš iz grada Liverpoola, a ovi iz Uniteda baš iz Manchestera. Da ne govorim o rivalstvu ta dva kluba koje ne može biti veće no što jest. Kada sam dobio poziv za Euro 1996. godine, ne za nastup već samo za treninge par dana, sjedio sam s Paulom Inceom, koji je tada igrao za Inter iz Milana i Lesom Ferdinandom, jer smo mi bili iz Londona. Svaka čast Jamieju Redknappu, i on nam se priključio iako je tada igrao za Liverpool".

"Danas u reprezentaciji također imate puno igrača iz Manchester Uniteda i Liverpoola. Međutim Andy Carroll, Jordan Henderson i Stewart Downing, koji igraju za Liverpool, su sjeveroistočnjaci. Danny Welbeck zna Hendersona iz zajedničkih dana u Sunderlandu. Isto tako, mnogi A reprezentativci su igrali zajedno u selekciji U-21, pa su već postali dobri prijatelji. Sjajno je vidjeti to zajedništvo u ekipi, ali ne bih rekao da je to nešto što je donio Roy Hodgson. Već je Fabio Capello inzistirao da svi igrači sjede zajedno za vrijeme obroka".

"Lično sam uvijek u reprezentaciji nastojao družiti se sa svima podjednako. Naročito kad sam bio kapiten. Upravo zbog toga što se sjećam kako je to izgledalo u mojim počecima u reprezentaciji i kako se čovjek može osjećati izolirano".

Za odličnu atmosferu u "gordom Albionu" na Evropskom prvenstvu, o čemu engleski mediji jako puno pišu, Ferdinand najveće zasluge pripisuje Stevenu Gerrardu, kapetanu reprezentacije i svom ljutom rivalu iz Premiershipa.

"Siguran sam da je Stevie iz svojih osobnih iskustava shvatio važnost povezivanja unutar momčadi. Roy Hodgson izabrao ga je kao lidera. Selektori koji su ranije vodili reprezentaciju nisu imali u njega povjerenja kao kapitena, čak i kada su mu davali vrpcu, a Hodgson mu vjeruje! To je razlika".

"Stevie zna, kao što sam i ja znao, da nije dobro imati igrače koji su bačeni na margine, koji su isključeni, te je napravio pravi napor kako bi podržao sve igrače. Iako je odigrao više od 90 utakmica za Englesku, imam dojam da je ovo takmičenje koje definira njegovu reprezentativnu karijeru. S Liverpoolom je osvojio Ligu prvaka. Kada bi uspio s Engleskom osvojiti Evropsko prvenstvo, udvostručio bi priču svojih najvećih uspjeha u karijeri. Odličan je vođa, baš za primjer. Upisao je tri asistencije i jako dobro preuzeo sve odgovornosti u ekipi. Vidi se da želi biti pravi oslonac timu".

"Steven se sigurno neće uplašiti Talijana. Nitko od naših igrača se ne bi trebao bojati njih. Dovoljno smo dobri da ih možemo pobijediti i trebamo u tu utakmicu ući puni samopouzdanja".

"Trebamo spriječiti Andreu Pirla u njegovim dodavanjima, koja su vrlo opasna. Tu je i Mario Balotelli, nikada ne znate što od njega možete očekivati. Taj je u stanju izgledati kao da uopće nije u utakmici, a onda odjednom eksplodira i napravi nešto izvanredno".

Na kraju, priznao je Ferdinand da ga vesele golovi njegovog bivšeg saigrača iz Manchester Uniteda Cristiana Ronalda i pobjede njegovog Portugala.

"Baš mi je drago zbog Ronnyja. Zaslužio je sve svoje uspjehe, mislim da je odigrao odlično. Ovaj Euro bi mogao biti njegova velika pozornica, jer se čini da je na vrhuncu karijere. Osvojio je Ligu prvaka s Real Madridom, ako osvoji Evropsko prvenstvo s Portugalom, onda će se Lionel Messi morati zadovoljiti s padom na drugo mjesto u izboru najboljeg nogometaša svijeta. Naravno da je moja najveća želja da Engleska osvoji trofej pobjednika na Euru. Ako se to ne dogodi, onda bih volio da taj pokal podigne Ronaldo", zaključio je Ferdinand.