Evropska liga, grupa H
0

Fenerbahče ide dalje!

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Momčad Fenerbahčea pobijedila je u Enschedeu holandski Twente s 1-0 u 5. kolu H grupe Evropske lige, čime je i matematički osigurala plasman među 32 najbolja kluba u ovom takmičenju.

Domaći nogometaši i njihov trener, bivši engleski selektor Steve McClaren, imaju za čime žaliti. Bili su bolja momčad, demonstirali su dobru igru na sredini terena, stvorili više izglednih prilika, ali su pokazali i veliku neefikasnost.

Jednom su pogodili stativu, jednom je brazilski branič gostiju Roberto Carlos izbio loptu s gol crte, a kada je Twente napokon zatresao mrežu gostiju, u sudijskoj nadoknadi, pogodak je bio oporavdano poništen zbog zaleđa.

Fenerbahče je također bio opasan, ali turski klub je znao i iskoristiti jednu od svojih prilika. Dogodilo se to u 71. minuti, kada je Lugano poentirao glavom za konačnih 0-1.

Fenerbahče je ovom pobjedom osigurao prvo mjesto na kraju takmičenja, jer sada ima 12 bodova. Twente još uvijek drži svoju sudbinu u vlastitim rukama jer je drugi na tabeli sa 7 bodova, dva više od Šerifa, koji je kao domaćin u Tiraspolu odigrao sa Steauom 1-1.

Domaćini su poveli u 83. minuti golom Diedhiouja, ali je samo četiri minute kasnije Juan Toja postavio konačnih 1-1. Steaua ne može dalje, jer ima tek tri boda na zadnjem mjestu na tabeli.

U zadnjem kolu Twente gostuje kod Steaue, a Fenerbahče će ugostiti Šerif.

Evropska liga, 5. kolo, grupa H:

Šerif - Steaua 1-1 (Diedhiou 83 / Toja 87)

Twente - Fenerbahče 0-1 (Lugano 71)

Tabela:

  1. Fenerbahče SK 5 4 0 1 7-3 12
  2. Twente 5 2 1 2 4-5 7
  3. Šerif 5 1 2 2 4-4 5
  1. Steaua  5 0 3 2 2-5 3