Nogomet
27

FC Lampedusa Hamburg - klub koji izbjeglice okuplja u fudbalsku porodicu

Klix.ba
(Foto: Facebook)
"Kada igram za Lampedusu, osjećam kao da više nisam sam", riječi su Afganistanca Alija, jednog od fudbalera koji čini okosnicu izbjegličkog kluba osnovanog u Hamburgu.

"Volim igrati fudbal, ali ne mogu igrati za lokalne klubove jer nemam nikakve dokumente", objašnjava Ali i tako otkriva glavni povod za osnivanje Lampeduse.

Stotine hiljada izbjeglica koje dolaze u Evropu u potrazi za boljim sutra, novim domom i prijateljima nakon izuzetno teškog puta nastavljaju se suočavati sa problemima. Iako ih u nekim dijelovima Evrope dočekuju raširenih ruku, u većini drugih njihovo prisustvo izaziva bijes, zbog čega njihova integracija u društvo ide otežano.

Ipak, u zemljama od Velike Britanije, preko Njemačke, do Italije, Francuske i Španije pokrenut je projekt koji bi trebao da im barem donekle pomogne - izbjeglički fudbal.

Jedan od kluba čiji su svi igrači izbjeglice je upravo FC Lampedusa, amaterski tim iz Hamburga. Ime je dobio po italijanskom otoku poznatom kao prvom evropskom odredištu izbjeglica.

Jedan od njih je i mladić Ali sa početka priče. Kao i mnogi drugi, on se nalazi u očajničkoj situaciji. Nema registrovanu adresu stanovanja, što znači da ne može trenirati za neki od lokalnih klubova. Ipak, to može u Lampedusi koja ovim ljudima pomaže da izgrade život i sada kad su se našli sami i bez ičega.

Ali priznaje da mu nedostaje njegova majka, koja je ostala u Afganistanu, ali ne krije da je sa saigračima u klubu postao kao porodica.

Igrači Lampeduse uglavnom su iz zemalja zapadne Afrike, a najviše ih je iz Libije. Kada im je dozvoljeno da napuste kamp u Lampedusi, dobili su nešto novca i boravišnu dozvolu. Po dolasku 300-tinjak njih u Hamburg, doček lokalnog stanovništva nije bio tako velikodušan kao recimo u Minhenu. Vlast u Hamburgu ih je pokušala vratiti u Italiju, ali su se oni opirali i kroz svoju borbu osmislili slogan "Ovdje da ostanemo, ovdje da igramo".

Tako se, uz pomoć antirasističkog tima St. Pauli, rodio FC Lampedusa.

Slični klubovi postoje u Lyonu, zatim tu je Atlético de Pinto u Španiji, Liberi Nantes u Rimu, United Glasgow FC u Škotskoj, Young Caritas Käfig League u Austriji.

U današnje vrijeme patnje, kada je rekordan broj ljudi primoran da napusti svoje domovine, fudbal je univerzalni jezik koji spaja ljude.