Nogomet
4

Favre podržao NS BiH, Baković i Begić tvrde da se radi zakonito

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na današnjoj vanrednoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH razmatrana je aktuelna situacija u radu Saveza, analizirani su projekti koji su realizovani u proteklom periodu, razmatrane su mogućnosti za buduću saradnju sa UEFA-om, a aktuelna tema je bilo i izuzimanje dokumentacije Saveza koje je obavila SIPA, a koje je prema tvrdnjama zvaničnika Saveza posljedica afere koju je pokrenuo bivši član IO NS BiH Amer Halep.

Nakon današnje sjednice IO NS BiH održana je konferencija za medije na kojoj su saopćeni doneseni zaključci. Sjednici su pored članova IO NS BiH prisustvovali predsjednik NSBiH Elvedin Begić, generalni sekretar Jasmin Baković i Thierry Favre, šef Odjela UEFA-e za razvoj nacionalnih asocijacija.

"IO je današnjim zaključcima pokazao jedinstvo. Zaključeno je da se radilo zakonito i po preporukama FIFA-e i UEFA-e. Također, nije bilo nikakvog upada, ali potvrđujemo da su nadležni organi zatražili dokumente. Dakle, nije bilo nasilnog izuzimanja i upadanja kao što pišu pojedini mediji. Nadležni organi su dobili tražene dokumente na uvid", izjavio je generalni sekretar NS BiH Jasmin Baković.

Nakon Bakovića se novinarima obratio predsjednik Begić.

"Šteta NS BiH je nanesena, ali se to ne i kada je u pitanju naš odnos sa FIFA-om i UEFA-om. Sve projekte smo odradili pošteno, imamo kredibilitet i namjeravamo nastaviti tako", rekao je Begić.

On je istakao da vjeruje u pravnu državu koja će se pozabaviti ovom aferom.

"Sada je sve na nadležnim organima, koji će u narednom periodu obavljati svoja zaduženja. Ubuduće ćemo imati odgovor na ovakve situacije. Pokazali smo jednistvo u našem radu i tako ćemo i nastaviti. Naći ćemo načina da do kraja mandata pokažemo da možemo voditi ovaj Savez", dodao je Begić.

Favre je uputio riječi podrške NS BiH.

"Mogu samo potvrditi ono što su rekli predsjednik i generalni sekretar. Svjedočio sam negativnim iskustvima s prethodnim sastavom, to je ono čega se sjećate. Želim reći da ćemo mi i dalje podržavati sadašnji menadžemnt i nastaviti saradnju", kazao je Favre.

Podsjetimo, Halep je suspendovan zbog disciplinskih prekršaja u svojstvu nekadašnjeg potpredsjednika NS SBK Travnik, a kasnije i kažnjen na 33 mjeseca zabrane obavljanja funkcije zbog iznošenja dezinformacija u javnost i rušenja aktuelnog rukovodstva.