Prognoze bh. stručnjaka
0

"Favorit je Španija, njihov vezni red je izvanredan"

Razgovarao: Edin Isanović
Vahid Halilhodžić
Vahid Halilhodžić
U finalu Svjetskog nogometnog prvenstva igrat će reprezentacije Španije i Holandije. Napravili smo anketu među bh. stučnjacima koji su prognozirali ishod posljednje utakmice planetarnog izloga nogometa.

Amar Osim, strateg tima sa Grbavice nije isticao favorita: "Ne volim prognozirati, zaista je to nezahvalno. Uostalom, ko god pobijedi bit će zasluženo na vrhu. Španci su po svim parametrima najbolja reprezentacija, a Holanđani su do sada izgubili dva finala i možda im se to vrati".

Jedan od najuspješnijih bh. selektora Blaž Slišković u prvi plan gurnuo je "furiju". "Bit će neizvjesno, to su ipak finale. Laganu prednost dajem Španiji, jer mislim da imaju više kvlitetnih igrača. Još jedan segment koji preteže na njihovu stranu jeste odbrana. Smatram da je posljednji bedem aktuelnih evropskih prvaka kvalitetniji. Mislim da ćemo gledati kvalitetno finale".

Aktuelni šef državne nogometne selekcije BiH Safet Sušić bio je jasan. Tipovao je na reprezentaciju sa Pirinejskog poluostrva.

"Moj favorit od početka prvenstva je Španija, iako se u nekim medijima pojavila informacija da je to upravo Holandija. "Furija" jednostavno ima sve. Vrhunski igrači čine vezni red, Xavi i Iniesta su najbolji veznjaci na svijetu. Oni nose prevagu".

Još jedan bivši selektor bh. nacionalne vrste, Fuad Muzurović, prednost je dao Villi i društvu.

"I jedni i drugi imali su oscilacija, ali su sasvim zasluženo došli do kraja. Španija najviše investira u nogomet i dajem im prednost. S druge strane, Holandiji je ovo treće finale. Imaju kvalitet da slave. Hoće li uspjeti – ostaje da vidimo."

Vahid Halilhodžić apostrofira da reprezentacije koje su "dobacile" do finala nisu briljirale.

"Nismo puno vidjeli od Španaca i Holanđana, ali su zasluženo tu gdje jesu. Očekujem dobru utakmicu, a veće šanse dajem selekciji koja je prije dvije godine dotakla vrh na kontinentalnoj smotri nogometa. Potkovaniji su tehnički i taktički. Kao manu bih istakao realizatorske sposobnosti, jer puno zavise od Ville. Ako ne bude raspoložen, bit će problema. Kod reprezentacije "oranja" nije takav slučaj. Naime, u svakom trenutku tri ili četiri igrača mogu poentirati. To je njihova velika šansa".

Mišo Smajlović naglašava da utakmicu može odučiti nadahnuće pojedinca. "Odmah da kažem da je Španija favorit, ali to ne znači da će lako doći do trijumfa. Utakmicu će odlučivati inspiracija pojedinca. Ko bude imao više individualnih majstora, taj bi se na kraju mogao osladiti velikim rezultatom".