Nogomet
507

Fatih Terim: Ljudska duša se ne može vratiti, a takmičenja će svakako biti

Klix.ba
Fatih Terim (Foto: EPA)
Fatih Terim (Foto: EPA)
Turska je sinoć proslavila direktan plasman na Euro u Francuskoj nakon što je golom Selçuka İnana u 89. minuti savladala Island i tako izbila na prvo mjesto u poretku trećeplasiranih ekipa grupne faze kvalifikacija.

Ipak, u Turskoj je ovih dana bilo i mnogo razloga za tugu. Protekle subote u Ankari se desila stravična nesreća u kojoj je prema izvještaju turskog ministarstva zdravstva 95 osoba poginulo, a njih 186 povrijeđeno.

Turska vlada je izvijestila kako je riječ o terorističkom napadu, a da je do eksplozije došlo uoči planiranog mirovnog protesta protiv sukoba između Turaka i kurdskih militanata na jugoistoku Turske.

Stoga je selektor reprezentacije Turske Fatih Terim u svom obraćanju javnosti nakon plasmana na Euro bio veoma emotivan i nije mogao a da ne spomene nastradale.

"Ovo je veliki uspjeh, ali kamo sreće da mi nismo otišli, a da je jedno dijete preživjelo. Ne moram otići na Svjetsko prvenstvo. Kada ljudska duša ode, ona se ne vraća, a takmičenja svakako dolaze...", kazao je Terim pod čijim je vodstvom Turska igrala svoje posljednje veliko takmičenje Euro 2008. godine kada su ispali u polufinalu od Njemačke.

Terim se također dotakao i atmosfere koja je vladala tokom kvalifikacija koje je Turska započela veoma loše.

"Hvala svima koji su se molili za nas. Hvala i onima koji su se, bez dolaska, bez gledanja i bez posmatranja naših treninga, ponašali kao da sve znaju. Nikada nismo odustajali. Sjećam se svega što ste govorili i pisali kada smo gubili. Ali, nismo se brinuli", istakao je Fatih Terim.