Nogomet
6

Faruk: Derbije sam živio na poseban način; Hadis: Trema je kao ona pred kontrolni u školi

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Željezničar i Sarajevo danas na Grbavici igraju 104. prvenstveni vječiti derbi.

Plavi i bordo tim borit će se za bodove, ali i za prestiž u gradu podno Trebevića. Izabranici Admira Adžema imaju tri boda više od rivala sa Koševa. No, po mišljenju nogometnih stručnjaka koševski tim ima kvalitetniji sastav koji će pokušati ispraviti dosadašnje kikseve u nastavku sezone. Faruk Hadžibegić, bivši igrač Sarajeva i Hadis Zubanović, nekadašnji nogometaš Željezničara za Klix.ba dali su svoje mišljenje i očekivanja od sudara u Dolini ćupova.

Popularni Hadžija naglašava kako bi kao navijač Sarajeva bio sretan da Bordo tim osvoji tri boda.

"Prije svega, navijači oba tima trebaju pokazati zašto je ovo najveća utakmica u državi. Da se može bodriti i navijati bez incidenata. Da opet ljubitelji nogometa požele doći na Koševo ili Grbavicu. Isto tako, i igrači trebaju pružiti maksimum i vratiti derbiju stari sjaj. U ovim utakmicama baš nikada se nije znalo ko će pobijediti. Trenutna forma, stanje na tabeli, a niti kvalitet igrača nije presudno u ovim mečevima. Derbi je nešto specijalno. Igrači se mogu dići iz pepela i režirati preokret. Mislim da je to dobro za nogomet. Danas očekujem neizvjestan dvoboj. Sarajevo je na dobrom putu da postane ono što je uvijek bilo“, kaže Hadžibegić za naš portal.

Faruk Hadžibegić
Faruk Hadžibegić

Dodaje da može odlučiti neka greška ili manjak koncentracije.

"Ima puno faktora koji mogu odrediti dalji tok utakmice. Volio bih da bude derbi sa puno golova. Svaki novi okršaj vječitih novo je iskušenje. Znam kada sam igrao da sam to živio na poseban način.Pamtim onaj derbi kada smo bili prvaci Jugoslavije, a na Koševu smo sa Željom odigrali 0:0. Svi su očekivali da ćemo pobijediti, ali nismo. Možda smo bili previše sigurni u sebe“, završio je naš sagovornik.

Hadis Zubanović donio je svojim golom naslov prvaka Plavima u finalu play-offa 1998. godina kada je u posljednjim minutama savladano Sarajevo. Kaže da pred 104. okršaj sa rivalom sa Koševa osjeća nervozu

"To je ona trema kao pred kontrolni u školi. Trudim se da uvijek budem objektivan kada su u pitanju ove utakmice. Po mom sudu, Sarajevo ima veću ulogu favorita i veće opterećenje. S obzirom na ekipu koju imaju, njihova i očekivanja njihovih navijača su – velika. S druge strane, Željezničar sa nešto skromnijim igračkim kadrom i podmlađenom ekipom računa na domaći teren i veliku podršku navijača. Tu je još ljubav svoje djece u timu, kojih ove godine ima puno i to je pohvalno“, kaže popularni Zuban.

Hadis Zubanović
Hadis Zubanović
Napominje da su oba trenera donijela nešto novo bh. nogometu.

"Meho Kodro je naša igračka legenda. Preuzeo je ekipu od Dženana Uščuplića kojem ,također, treba odati priznanje na selektiranju i odabiru igrača, a donio je na Koševo toliko željeni trofej. Kodro je to još malo 'začinio' svojim hercegovačkim šmekom i Sarajevo u ovom trenutku igra atraktivan nogomet. Na drugoj strani, moj prijatelj Adžem uradio je zaista dobar posao u dosadašnjem dijelu sezone. Promovisao je nekoliko mladih igrača poput Memije, Sadikovića, Hadžiahmetovića, Kjosevskog... U derbiju ima priliku da pokaže da Željo nije slučajno u vrhu. Kao neko ko živi za nogomet priželjkujem fer utakmicu sa puno golova i dobrim navijanjem. Naš grad zaslužuje spektakl“, zaključio je Zubanović.