Nogomet
57

Fadil Begović: Svi pratimo Asmirove nastupe, u Trebinju je omiljen

Piše: E.S.H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Golman reprezentacije Bosne i Hercegovine, Zmaj Asmir Begović je rođeni Trebinjac. Iako u rodni grad rijetko dolazi, u Trebinju je omiljeni, a ovih dana svi željno iščekuju nastupe naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu kada će naš gol braniti upravo Begović.

Razgovarali smo sa Fadilom Begovićem, Asmirovim rođakom koji nam je rekao da on rijetko posjeti Trebinje, gdje ima tetku.

"Jednom je dolazio da je vidi, a kada igra u Sarajevu ili u Zenici, na Bilinom polju, onda boravi kod nane Rabije u Sarajevu", ispričao je za Klix.ba rođak našeg golmana.

Prije 20 godina Begović i njegova porodica su bili primorani napustiti Trebinje, otići u njemački grad Kirchhausen, a zatim u Kanadu. Begović je tada imao četiri godine.

Preko Njemačke i Kanade, stigao je u Englesku. Branio je u Portsmouthu, pa je bio na posudbi u Ipswichu i na kraju se skrasio u Stoke Cityju.

Begovićev rođak nam je rekao i da je Asmirov otac Amir bio golman Leotara, a kasnije i bugojanske Iskre, a i mlađi brat brani u Njemačkoj.

"To je nasljedan talent, oni su svi dobri golmani", rekao je Fadil Begović za naš portal. Dodaje i da gledaju utakmice Svjetskog prvenstva i da jedva čekaju nastup naše reprezentacije protiv selekcije Nigerije u subotu u ponoć.

"Pratimo utakmice, gledamo sve. Kad naš Asmir brani, gledali bi utakmice u svako doba, nije važno koliko je sati", ispričao nam je Trebinjac Fadil Begović.

Poziv tadašnjeg selektora našeg nacionalnog tima Miroslava Ćire Blaževića je dobio 2009. godine, a debitovao je protiv selekcije Estonije u Talinu u jednoj od najvažnijih utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Begović je danas jedan od najboljih golmana u Evropi, a učešće na SP-u u Brazilu je za njega, kao i za sve reprezentativce, ali i Bosance i Hercegovce koji navijaju za svoju domovinu veliki ponos i od izuzetnog značaja.