Privremena zamjena za Capella
0

FA na mjesto selektora engleske reprezentacije postavio rasistu?

Totalsport
Stuart Pearce (Foto: AFP)
Stuart Pearce (Foto: AFP)
Engleski su mediji iz naftalina iskopali saigračku svađu tadašnjih engleskih nogometnih reprezentativaca Stuarta Pearcea i Paula Incea iz 1994. godine.

Porječkali su se reprezentativci tokom prijateljskog dvoboja protiv Holandije na Wembleyju prije točno 18 godina, pri čemu je Pearce rasistički uvrijedio tadašnjeg veznjaka Manchester Uniteda.

Danas je 49-godišnji Pearce na klupi reprezentacije kao vršitelj selektorske dužnosti. Tamo ga je instalirao Engleski nogometni savez (FA) nakon što je bez posla ostao Fabio Capello, a ostao je nakon trakavice oko ispada Johna Terryja. FA je želio suspendovati kapitena zbog njegovog rasističkog ispada spram Antona Ferdinanda, dok je Talijan inzistirao na Terryjevu pomolivanju.

FA-u se sada puritansko inzistiranje vratilo bumerangom, dok je jedan trener zbog rasističkoga verbalnog delikta morao otići, na njegovo je mjesto došao sam autor rasističkog verbalnog delikta!

"Bilo je to davno. Stuart Pearce trenutno se tada izvinio saigraču. Riješili su odmah nesuglasice i nastavili u godinama koje su dolazile igrati zajedno za reprezentaciju. Pearce sasvim sigurno nije rasist", rekao je predsjednik Igračkog udruženja u Engleskoj Gordon Taylor.

Inače, iz FA-a su demantirali da su Fabiju Capellu isplatili 1,5 milion funti odštete za prijevremeni raskid ugovora važećeg do završetka nastupa na Europskom prvenstvu ovog ljeta.

Novi se selektor i dalje traži. Harry Redknapp najavio je da bi ozbiljno razmotrio ponudu kada bi ona došla, ali da se ipak vidi na klupi Tottenhama najmanje do kraja sezone.

Trener West Bromwich Albiona Roy Hodgson također je izjavio da se smatra dobrim kandidatom za Capellovog nasljednika, ali i dodao da je Redknapp ipak veći favorit.