Nogomet
11

FA Cup: Chelsea rutinski protiv Cityjevih rezervi, West Ham odličan

Piše: O. T.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Chelsea je u osmini finala FA Cupa rezultatom 4:1 na Stamford Bridgeu savladao Manchester City i prošao u četvrtfinale. U sastavu gostiju bilo je čak pet debitanata.

Trener Manchester Cityja Manuel Pellegrini je na teren izveo rezervnu postavu koju je možda preciznije nazvati "trećom" postavom Građana. Adarabioyo, Aleix i Manu Garcia, Faupala i Celina su igrači koji su prvi put zaigrali za Manchester City, a od igrača koji igraju češće tu su bili Kolarov, Zabaleta, Demichelis, Fernando i Iheanacho, dok je na golu bio Caballero.

Pellegrini se odlučio na takav sastav zbog izrazito teškog rasporeda. City naredne srijede gostuje Dinamo Kyivu u osmini finala Lige prvaka, a onda igra finale Capital One Cupa protiv Liverpoola naredne nedjelje. Tri dana poslije finala ponovo igra protiv Liverpoola na Anfieldu u Premireshipu. I tri dana nakon tog meča, dolazi mu Aston Villa u ligi.

Na drugoj strani, Guus HIddink je izveo najjaču postavu koju ima na raspolaganju i sve osim ubjebljive pobjede Plavaca bilo bi iznenađenje. A iznenađenja nije bilo.

Costa je pogodio za 1:0 u 35. minuti, a samo dvije minute kasnije u svom debiju pogađa Faupala za 1:1. Chelsea nije dopustio povećanje tenzija i neizvjesnost pa je nakon samo osam minuta igre u drugom dijelu bilo 3:1, a strijelci su bili Willian i Cahill. Gol za 4:1 postigao je Hazard lijepim pogotkom iz slobodnog udarca što je njegov tek drugi gol u 34. nastupu u svim takmičenjima u ovoj sezoni.

Oscar je mogao postići peti gol za Plavce, ali je njegov udarac sa bijele tačke u 75. minuti odbranio Caballero. Tako je čast da postigne peti gol pripala rezervisti Traoreu koji je u 90. minuti postigao prelijep pogodak glavom dok je leđima bio okrenut golu.

Ranije je sjajni West Ham s velikih 5:1 slavio protiv Blackburna u gostima. Domaći tim je poveo u 20. minuti preko Marshalla, a onda su gosti na krilima fenomenalnog Payeta napunili mrežu Blackburna do vrha. Moses (26.), Emenike (64. i 85.) i Payet (36. i 91.) su bili strijelci za tim Slavena Bilića.

Iznenađujući poraz upisao je Tottenham na svom White Hart Laneu gdje je poražen od Crystal Palacea. Gol odluke postigao je Kelly u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena.

Rezultati osmine finala FA Cupa:

Arsenal - Hull City 0:0 (uzvrat se igra 2. marta) Watford - Leeds 1:0 Bournemouth - Everton 0:2 Tottenham - Crystal Palace 0:1 Reading - WBA 3:1 Chelsea - Manchester City 5:1 Blackburn - West Ham 1:5

Shrewsbury - Manchester United (sutra, 20:45 sati)

* uzvrat se igra u slučaju neriješenog ishoda u prvom meču