Nogomet
21

Evropski voz polako prolazi: Bh. klubovi bez pobjede u šest mečeva, postignut samo jedan gol

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tri bh. predstavnika koji su se takmičili u Evropskoj ligi eliminisani su već u prvom pretkolu. Zapeli su na prvoj prepreci. Široki Brijeg je sramotno ispao od predstavnika sa Malte Birkirkara. Sloboda od Beitara iz Jerusalema, dok je Radnik iz Bijeljine u dvije utakmice bio lošiji od bugarskog predstavnika ekipe Beroe.

Također, od tri predstavnika iz naše zemlje, samo je jedan klub (Široki Brijeg) igrao na svom terenu i u svom gradu. Preostala dva (Sloboda i Radnik Bijeljina) nisu zbog toga što njihovi stadioni nisu zadovoljavali evropske standarde.

Osim toga, još jedna činjenica je porazna. U nogometu postoji ključni egzaktni pojam oko kojeg nema spora – rezultat. Brojke ne lažu, a statistika pokazuje da u šest odigranih utakmica bh. klubovi nisu uspjeli pobijediti niti u jednom meču, a postigli su samo jedan pogodak. To je gol Širokog Brijega na Pecari protiv Birkirkare u prvom meču koji je okončan rezultatom 1:1.

Prethodnih godina zadovoljeni su barem neki minimalni evropski standardi, dok je ove i donja granica ostala neprelazna. Evropski voz polako prolazi, a iz njega nam mašu Kazahstanci, Armenci, Maltežani...

BiH se trenutno nalazi na 38. mjestu po rejtingu koeficijenata klubova u Evropi. Najgore od svega je što nema naznaka da će se nešto promijeniti. U prethodnim godinama bilo je i dobrih rezultata koje su ostvarivali najviše Sarajevo i Željezničar.

No, kako sada stvari stoje nastavit ćemo da obilježavamo godišnjice Manchester Uniteda, Newcastla, Dinama iz Kijeva, Videotona, Borussie Monchengladbacha, Udinesea..