Nogomet
18

Evropska liga: Uvjerljive pobjede Juventusa, Fiorentine i Valencije

Piše: N. J.
Juventus - Trabzonspor (Foto: AFP)
Juventus - Trabzonspor (Foto: AFP)
Odigrano je prvih osam utakmica 1/16 finala Evropske lige. Dvije utakmice završene su neriješeno, gosti su ubilježili četiri, a domaćini dvije pobjede.

U terminu od 18 sati u Rusiji su snage odmjerili Anzhi i Genk, a taj susret je završen bez golova.

Od 19 sati igrano je još sedam utakmica.

Juventus je na svome terenu očekivano savladao ekipu Trabzonspora. Osvaldo je donio vodstvo Staroj dami pogodivši u 16. minuti utakmice za 1:0, da bi Pogba u 94. minuti postavio konačnih 2:0.

I drugi talijanski klub, Fiorentina, slavila je očekivanu pobjedu u gostima kod danskog Esbjerga. Matri je doveo talijanski klub u vodstvo u 9. minuti, da bi minut kasnije igrač Esbjerga Pusić poravnao na 1:1.

No, do kraja prvog dijela Fiorentina je postigla još dva gola, preko Iličića i Aquilanija, koji je pogodio iz penala. Bilo je to dovoljno za pobjedu Fiorentine 1:3.

Gostujuće pobjede ostvarile su i Benfica, koja je golom Lime savladala ekipu grčkog PAOK-a 0:1, te Valencia koja je sa 0:2 slavila protiv Dynamo Kyiva. Gol za vodstvo Valencije postigao je Vargas u 79. minuti, a igrač Dynama Vida je u 91. minuti postigao autogol za konačnu pobjedu Valencije 0:2. Pobjedu na strani odnio je i Alkmaar kojem je trijumf u 89. minuti donio Viergrever, pogodivši za konačnih 0:1.

Dnipro je na svome terenu savladao Tottenham, a jedini gol za ukrajinski sastav postigao je Konopljanka u 81. minuti iz penala.

U susretu Chernomorets Odessa - Lyon nije bilo golova.

Evropska liga, 1/16 finala, prve utakmice:

Anzhi - Genk 0:0 Chernomorets - Lyon 0:0 Dynamo Kyiv - Valencia 0:2

Dnipro - Tottenham 1:0 Esbjerg - Fiorentina 1:3 Juventus - Trabzonspor 2:0 Liberec - Alkmaar 0:1 PAOK - Benfica 0:1

Revanši su na rasporedu 27. februara.