Nogomet
6

Evropska liga: Sevilla lako protiv Basela za četvrtfinale, prošli Braga i Shakhtar

Piše: D. B.
Sevilla - Basel (Foto: EPA)
U večeras odigranim revanšima osmine finala Evropske lige plasman u četvrtfinale izborili su Sevilla, Braga i Shakhtar iz Donjecka.

Sevilla* - Basel (0:0) 3:0

Sevilla je nakon remija u Švicarskoj imala priliku osigurati plasman u četvrtfinale pred domaćom publikom. Gameiro je prvu priliku propustio u 5. minuti, a potom je zicer u 26. promašio Krohn-Dehli. Ipak, mrežu Basela je u minuti načeo Rami pogotkom glavom nakon ubačaja Reyesa.

Gosti su pokušali uzvratiti, šutirao je Steffen, ali jedomaći golman Soria odbranio.

U finišu prvog poluvremena su još dvije lopte završile u mreži Basela. Prvo je u 44. minuti pogodio Gamerio nakon nove asistencije Reyesa, a potom je isti igrač minut kasnije povisio na 3:0. To je bio rezultat prvog poluvremena.

Sevilla je nastavila s dobrom igrom u drugom poluvremenu. Mariano je šutirao u 49. minuti, ali je uspješniji bio golman Basela Vaclik.

Do kraja utakmice viđene su još dvije prilike, po jedna na obje strane. Prvo je Sevillin Llorente u 86. minuti loše šutirao s peterca, a onda Embolo nije uspio savladati golmana Soriju iz dobre pozicije nakon odbijene lopte. Utakmica je završena pobjedom Seville rezultatom 3:0, koja je vodi u četvrtfinale.

Braga* - Fenerbahče (0:1) 4:1

Na samom početku utakmice zatresla se mreža Brage, pogodio je Van Persie, ali je njegov gol poništen zbog ofsajda. U 11. minuti se zatresla mreža na drugoj strani, a Hassanov gol je priznat, pa je Braga povela i tako nadoknadila zaostatak iz prvog meča, koji je minimalnom pobjedom pripao Fenerbahčeu.

Igrala se 19. minuta kada se ponovo u šansi našao Van Persie, pokušao je glavom, ali neprecizno. Do nove prilike se čekalo sve do 43. minute, a ponovo je zaprijetio Fener. Potuk je šutirao s vrha šesnaesterca i za malo bio neprecizan. Ipak, nišanske sprave je podesio u trećoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena, kada je pogodio za izjednačenje 1:1.

Na otvaranju drugog poluvremena je konkretnija bila Braga, a može se izdvojiti prilika koju je imao Boly poslije kornera. Ipak, lopta je prošla pored stative Fenerovog gola. Ipak, domaći su poveli golom iz penala koji je u 69. minuti postigao Josue. Na 3:1 je pet minuta kasnije povisio Stojiljković.

Konačnih 4:1 je postavio Silva u 83. minuti, što je bilo i više nego dovoljno za plasman Brage u četvrtfinale. Treba reći da je u finišu utakmice Fener ostao bez isključenih Potuka i Sena. Potuk je dobio crveni karton u 87, a Sen u sedmoj minuti sudijske nadoknade.

Anderlecht - Shakhtar Donjeck* (1:3) 0:1

Shakhtar je imao prednost iz prvog meča 3:1, a na Anderlechtu je bilo da pokuša preokrenuti stvari u svoju korist. U 23. minuti je Mbodji postigao pogodak, koji je poništen zbog prekršaja u napadu. To je bilo sve vrijedno pomena u prvom dijelu igre.

Iako je Anderlecht jurio rezultat, u drugom poluvremenu prvi prijete gosti. Ferreyra je dodao loptu do Marlosa, koji s ivice šesnaesterca šutira iznad gola domaćih. Taisonov udarac iz 80. minute je odbranio golman Anderlechta Proto.

U finišu utakmice, tačnije u 84. minuti, drugi žuti karton, odnosno crveni je dobio igrač Shakhtara Kucher, a dvije minute kasnije je pocrvenio i Anderlechtov Mbodji. U trećoj minuti sudijske nadoknade utakmice pobjedu Shakhtaru i ovjeru plasmana u četvrtfinale donio je Eduardo nakon što mu je lijepo asistirao Dentinho.