Nogomet
6

Evropska liga: Sevilla blizu finala, nastavlja se borba Dnipra i Napolija

Piše: D. B.
Večeras se igraju uzvratni susreti polufinala Evropske lige, a sastaju se Fiorentina i Sevilla te Dnipro i Napoli. Sevilla ima prednost od 3:0 nad Fiorentinom, dok su Dnipro i Napoli u prvoj utakmici odigrali 1:1.
Foto: EPA
Foto: EPA

Fiorentina - Sevilla (0:3)

Fiorentinu čeka težak zadatak protiv Seville s obzirom na to da je španski predstavnik u prvom polufinalnom susretu pobijedio rezultatom 3:0. Taj susret u Španiji bio je ujedno i prvi između ova dva tima.

Fiorentina protiv španskih klubova ima omjer od dvije pobjede, četiri remija i sedam poraza, dok Sevilla u susretima s talijanskim klubovima ima jednu pobjedu, jedan remi i tri poraza.

Problem za Fiorentinu je i činjenica da se nikad nije uspjela vratiti u igru nakon izgubljene prve utakmice rezultatom 3:0 u UEFA-inim takmičenjima. S druge strane, Sevilla se zamalo "okliznula" u prošlosezonskom polufinalu kada je nakon prve utakmice imala prednost od 2:0 protiv Valencije te u revanšu gubila rezultatom 3:0, ali je kasni gol Stephanea Mbije odveo Sevillu u finale.

Sevilla nikad nije eliminisana u evropskom polufinalu, igrala je ukupno tri puta u ovoj fazi i svaki put je prošla u finale.

Fiorentina je šest puta bila u polufinalima evropskih takmičenja, a bila je uspješna četiri puta. Posljednji put je eliminisana nakon penala u sezoni 2007/2008. od Rangersa u tadašnjem Kupu UEFA.

Sevilla želi postati prva ekipa koja ima četiri trofeja Evropske lige.

Dnipro - Napoli (1:1)

Nogometaši Dnipra sanjaju svoje prvo veliko evropsko finale, a za to će im biti potrebno da eliminišu Napoli. U prvoj utakmici odigranoj u Napulju je bilo 1:1, tako da će revanš definitivno biti uzbudljiv i neizvjestan.

Dnipro i Fiorentina su se sastali i u grupnoj fazi Evropske lige u sezoni 2012/2013. Dnipro je kod kuće pobijedio 3:1, dok je Napoli u uzvratu slavio 4:2.

Dnipro je remijem protiv Napolija prekinuo niz od pet poraza protiv talijanskih protivnika, ali je omjer i dalje loš, ima jednu pobjedu, dva remija i šest poraza. Što se tiče Napolija, Dnipro mu je jedini protivnik iz Ukrajine.

Foto: EPA
Foto: EPA

Dnipro je posljednje četiri evropske utakmice na svom terenu dobio bez primljenog gola, a Napoli nije poražen u posljednje četiri utakmice sa dvije pobjede i dva remija.

Najveći Dniprov raniji uspjeh u Evropi je plasman u četvrtfinale nekadašnjeg Kupa evropskih šampiona.

Napoli nije bio u polufinalu većeg evropskog takmičenja od sezone 1988/1989. kada je osvojio Kup UEFA pobijedivši Stuttgart u finalu.

Napoli je ekipa koja je ove sezone u Evropskoj ligi postigla 26 golova, najviše od svih, ali je pri tome i primio najmanje golova, samo osam.

Dnipro je postigao samo 12 golova.

Obje utakmice počinju u 21:05 sati.