Nogomet
12

Evropska liga: Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg počinju bitku za 3. pretkolo

Piše: Edin Isanović
Tri bh. kluba danas igraju prve utakmice 2. pretkola Evropske lige. Sarajevo na stadionu "Asim Ferhatović Hase“ dočekuje norveški Haugesund, Plavi sa Grbavice gostuju Metalurgu iz Skoplja, dok će Široki Brijeg odmjeriti snage sa češkom Boleslavom.

Sarajevo uz podršku navijača ide po pobjedu

U Bordo timu sa dosta optimizma čekaju okršaj sa Norvežanima. Prvi šef struke Dženan Ušćuplić naglašava kako su pripreme dobro odrađene i da je Sarajevo odigralo nekoliko jakih utakmica.

“Spremni dočekujemo utakmicu. Niti u jednom trenutku nećemo odstupati od napadačke igre. Norvežani igraju na duge lopte i sigurno su dobra ekipa. Očekujem 10 do 12 hiljada naših navijača koji će napraviti dobru atmosferu. Gosti sigurno nisu navikli na takav ambijent”, kazao je strateg Bordo tima na konferenciji za novinare.

Kapiten tima sa Koševa Amer Dupovac očekuje trijumf bez primljenog pogotka.

“Vjerujem da uz podršku sa tribina, koju ćemo sigurno imati, možemo savladati Haugesund. Bilo bi dobro kada bi slavili bez primljenog gola“, naglasio je Dupovac.

Ovo će biti 57. utakmica FK Sarajevo u evropskim takmičenjima. Pristalice Bordo tima sa puno optimizma očekuju početak nove sezone. Osnaženi igrački kadar pokušat će napraviti iskorak kako na međunarodnoj sceni, tako i u domaćem prvenstvu.

Inače, Haugesund važi za ekipu koja bolje partija pruža na domaćem terenu. Sve sugerira da će se na najvećem bh. stadionu braniti i da će prolazak u narednu rundu tražiti u uzvratu za sedam dana. Bez dvojbe, Sarajevo nošeno pjesmom svojih navijača može pobijediti norveški tim.

Meč na stadinu "Asim Ferhatović Hase“ počinje u 21:00 sat uz direktan prijenos na FACE TV.

Plavi maksimalno motivisani

Željezničar će, nakon eliminacije, crnogorskog Lovćena pokušati preskočiti i narednu prepreku- Metalurg iz Skoplja. Admir Adžem trener Plavih istakao je na konferenciji za novinare da njegovi izabranici maksimalno motivisani ulaze u ovaj okršaj.

"Ekipu Metalurga detaljno smo upoznali i riječ je o dobroj ekipi. No, mi dolazimo u punom sastavu, svi igrači su zdravi i spremni”, poručio je Adžem.

Kapiten tima sa Grbavice Srđan Stanić potcrtao je kako vjeruje da će odigrati dobru utakmicu i da će se sa dobrim rezultatom vratiti u glavni grad BiH. Nogometaši Željezničara sinoć su odradili i trening na na stadionu "Arena Filip II Makedonski".

U domaćem taboru se nadaju da mogu savladati bh. predstavnika i da sa zalihom mogu doći na uzvrat u grad na Miljacki.

Dvoboj Metalurga i Željezničara počinje u 20:30 sati.

Češki tim respektuje Široki

Na teškom ispitu bit će Široki Brijeg koji je u 1. pretkolu Evropske lige eliminisao Gabalu iz Azerbejdžana. U prvom meču druge runde gostuju Mladoj Boleslav. Nogometaš tima sa Pecare Wagner Santos Lago očekuje težak dvomeč protiv češkog tima.

"Neće nam biti lako, posebno u prvoj utakmici. Trener je dobio snimke njihovih utakmica i upoznaje nas s kvalitetima i slabostima Mlade Boleslav. Cilj nam je na gostovanju postići pogodak i onda se boriti u revanšu za 3. pretkolo. Biće teško, češka liga je veoma kvalitetna, a Mlada Boleslav nije bez razloga završila sezonu na trećem mjestu", izjavio je Wagner za portal Klix.ba.

Bh. nogometaš Jasmin Šćuk, koji nastupa za Čehe, smatra da su šanse njegovog tima i Širokog Brijega za plasman u 3. pretkolo izjednačene.

"Mislim da su nam šanse podjednake. Naša ekipa je ove sezone pretrpjela dosta promjena u sastavu, otišlo je čak 10 igrača, došli su novi, tako da trebamo sačekati i vidjeti kako će se sve uklopiti. Srećom, nemamo povrijeđenih nogometaša. Nadamo se prolasku dalje, iako to neće biti nimalo lako", rejkao je nedavno u intervjuu za naš portal Šćuk.

Utakmica Mlada Boleslav - Široki Brijeg se igra u 19:00 sati.