Nogomet
22

Evropska liga: Sarajevo, Široki Brijeg i Zrinjski počinju bitku za 3. pretkolo

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Bh. predstavnici na međunarodnoj sceni danas će odigrati prve utakmice 2. pretkola Evropske lige. Sarajevo ide na noge Kukesiju, Široki Brijeg gostuje u Kazahstanu kod Irtysha, dok Zrinjski na svom terenu dočekuje Botev Plovdiv. Klubovi koji se bore pod zastavom BiH težit će da ostvare što bolje rezultate pred uzvrat koji je na programu za sedam dana.

Sarajevo kreće u novi boj

Bordo tim nakon eliminacije Libertasa iz San Marina želi popraviti dojam u susretu sa albanskim predstavnikom. Prvi šef struke tima sa Koševa Husref Musemić naglasio je kako njegovi izabranici žele uraditi veliki posao već u prvom meču.

“Navijačima koji će nas bodriti u Tirani se trebamo odužiti. Želimo pokazati prije svega borbenu igru i na taj način napraviti kvalitetnu uvertiru pred uzvratnu utakmicu na Koševu", istakao je Musemić koji će u okršaju sa Kukesijem biti jači za Mahira Karića i Vuleta Trivunovića.

Veznjak Sarajeva Asmir Suljić ističe kako je Kukesi kvalitetan suparnik. Ipak, sa dosta optimizma očekuje dvoboj u glavnom albanskom gradu.

"Kako bismo se našli u 3. pretkolu moramo biti mnogo bolji i kvalitetniji u odnosu na meč sa Libertasom. Siguran sam da ćemo uspjeti u tome. Gledali smo snimke njihovih utakmica, Imaju opasne krilne napadače, ali imamo rješenje za njih. Naša snaga je u mladosti i želji za dokazivanjem. Treba nam vremena da dostignemo željeni nivo, ali sam siguran da nećemo razočarati", rekao je za Klix.ba Suljić.

Bordo tim sinoć je trenirao u Tirani na stadionu Qemal Stafa. Inače, Sarajevo će imati i podršku navijača koji su se već uputili prema Tirani.

Cijene ulaznica za pristalice koševskog premijerligaša iznosi šest eura i moći će se kupiti na ulazu u stadion. Utakmica počinje u 19:30 sati, a prijenos utakmice će biti na Face TV--u.

Kordić: Čeka nas težak posao

Široki Brijeg otputovao je na noge kazahstanskom Irtyshu, koji je u 1. pretkolu eliminisao favorizovani Levski. Tim iz Hercegovine imao je problema sa vizama, ali se na kraju sve dobro završilo.

Napadač tima sa Pecare Krešimir Kordić kazao je za naš portal kako očekuje izuzetno tešku utakmicu. Ipak, vjeruje da će bh. predstavnik proći u narednu rundu Evropske lige.

"Gledao sam njihove utakmice na internetu i vidio da se radi o dosta čvrstoj i radnoj ekipi, bez nekih većih zvijezda. Jasno je da nas čeka težak posao. Moramo biti maksimalno koncentrisani, jer svaka greška u Evropi skupo se plaća. Mi imamo svoje šanse, a uskoro ćemo vidjeti ko će izaći kao pobjednik iz ovog dvomeča. Nama je cilj da što duže ostanemo u Evropskoj ligi", napomenuo je Kordić za Klix.ba.

Irtysh i Široki Brijeg prvu utakmicu igraju u Pavlodaru u 15:00 sati.

Plemići respektuju Bugare

Mostarski Zrinjski odmjerit će snage sa bugarskim Botev Plovdivom, ekipom koja je u 1. pretkolu kazahstansku Astanu pobijedila sa ukupnih 6:0. To dovoljno govori o snazi ovog tima. Prva utakmica igra se večeras u Mostaru.

Strateg Plemića Branko Karačić naglašava kako u grad na Neretvi stiže izuzetno organizovana i kvalitetna ekipa.

"Igraju brzo i sa puno samopouzdanja. Osim domaćih igrača, imaju nekoliko vrhunskih stranih nogometaša. Zaslužuju maksimalan respekt. Favoriti su protiv nas, ali to moraju potvrditi na terenu", rekao je na konferenciji za medije Karačić.

U taboru Zrinjskog ističu kako bi idelan scenarij bio kada bi postigli jedan pogodak, a da u isto vrijeme sačuvaju svoju mrežu.

Utakmica pod Bijelim Brijegom počinje u 18:30 sati uz direktan prijenos na BHT1.